Unitatea coaliției de guvernare este pusă sub semnul întrebării de liderul PNL Cluj. "De la ALDE avem semnale serioase că sunt destui care vor să voteze moțiunea de cenzură"

Unitatea coaliției de guvernare este pusă sub semnul întrebării de liderul PNL Cluj. "De la ALDE avem semnale serioase că sunt destui care vor să voteze moțiunea de cenzură"

Daniel Buda face apel la colegii "cu demnitate, bun simț și responsabilitate" din Partidul Social Democrat să se alăture demersului opoziției de a dispunde o moțiune de cenzură împortiva guvernului Dăncilă. Politicianul a afirmat că parlamentarii din ALDE dau semnale tot mai evidente că doresc trecerea unei astfel de moțiuni.

"Din păcate matematica nu ne ajută, pe cei din opoziție, să depunem o moțiune de cenzură. De aceea facem apel la ceilalți colegi, de la PSD, care mai au o urmă de demnitate, de bun simț, de responsabilitate față de ceea ce se întâmplă în România, să se alăture acestui demers și să voteze moțiunea de cenzură ce urmează a fi depusă, la momentul potrivit, de către Partidul Național Liberal", a declarat europarlamentarul PNL.

Tensiunile tot mai mari din interiorul coaliției de guvernare ar putea creea un context favorabil pentru o nouă moțiune, a mai spus Daniel Buda, într-o conferință de presă, susținută duminică, la Cluj.

"Cheia pentru trecerea acestei moțiuni de cenzură stă în mâinile colegilor responsabili de la PSD și de la ALDE. De la ALDE avem însă, semnale destul de serioase că sunt destui care să voteze moțiunea de cenzură. Vedem tot mai multe discuții contondente între cei doi lideri ai coaliției de guvernare în ultima vreme."

PNL ar vrea să depună, în noiembrie, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

Surse Mediafax au precizat că, din acest motiv, aleşii liberali au primit consemn să nu plece din Capitală în perioada 14-21 noiembrie.

Printre cele mai vocale partide din Opoziţie în sensul depunerii unei moţiune de cenzură a fost PMP: După consultări cu preşedintele Klaus Iohannis de la Cotroceni, pe tema modificării legislaţiei în domeniul justiţiei, liderul partidului, Eugen Tomac, a anunţat că susţine o moţiune de cenzură în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE s-a compromis definitiv pe legile justiţie.

La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a îndemnat partidele din Opoziţie să încerce depunerea unei moţiuni de cenzură în Parlament împotriva Guvernului Dăncilă, precizând că este ultimul moment când demersul ar avea şanse de reuşită.

De asemenea, liderul USR, Dan Barna a făcut publică susținerea demersului de către partidul pe care îl reprezintă, în timp ce fostul premier, Dacian Cioloș, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

"Aștept, așa cum cred că așteaptă mulți români disperați și sătui de ipocrizii politice, ca partidele și parlamentarii cărora le pasă de soarta țării să pună capăt acestei mascarade, să depună și să voteze moțiunea de cenzură."

Ultima moţiune de cenzură împotriva Executivului, iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP, a fost depusă pe 20 iunie

Pe 27 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, inititulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat.

Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, liberalii au nevoie de 233 de voturi, iar parlamentarii PNL, PMP și USR au împreună 152 de membri. Prin urmare ar avea nevoie și de voturi și de la alte formațiuni, inclusiv de la parlamentari ai puterii.

Comenteaza