USL Cluj şi-a închis lista candidaţilor. Tensiunile interne au rămas

USL Cluj şi-a închis lista candidaţilor. Tensiunile interne au rămas
Oponenţii lui Nicoară din organizaţia liberală au pierdut o bătălie dar nu renunţă la război. În cealaltă tabără, victima este şeful organizaţiei municipale.

Nici o surpriză la prezentarea publică a candidaţilor USL Cluj, „câştigătorii" au rămas cei anunţaţi de ZIUA de CLUJ încă de la finele săptămânii trecute. Liberalul paraşutat la Cluj, Radu Zlati, a început cu stângul. Înfrânţi la „masa verde", contestatarii lui Marius Nicoară se regrupează.

După negocieri care păreau interminabile şi care au generat tensiuni nu numai între cele două mari tabere, PNL şi PSD, dar şi înteriorul celor două partide, USL Cluj a reuşit să-şi finalizeze lista de candidaţi pentru alegerile din 9 decembrie. Marii perdanţi, de departe, sunt liberalii. Cea mai mare înfrângere pentru PNL Cluj o reprezintă pierderea colegiului 3 pentru Camera Deputaţilor. „Alaltăieri colegiul 3 era încă la noi, dar închiderea pe colegii s-a decis la centru, pe o schemă în care au intrat judeţele Călăraşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Închiderea pe colegii n-a aparţinut negocierilor locale", a explicat preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară. El a ţinut să respingă acuzaţiile venite din tabăra adversă din propria organizaţie, potrivit cărora, el ar fi propus social-democraţilor cedarea colegiului 3 (considerat cel mai bun colegiu USL din municipiu) în schimbul colegiului 1, pentru a-i tăia lui Mircia Giurgiu posibilitatea de a candida sub umbrela USL. „Nici vorbă, astea sunt minciuni. Eu am luptat întotdeauna pentru interesul organizaţiei PNL Cluj, iar interesul nostru era să păstrăm ceea ce aveam. Ce am spus eu la momentul respectiv a fost că, dacă se va decide la centru să facem acest schimb de colegii, va trebui să acceptăm. Pe de altă parte, într-un top al colegiilor, după colegiile 6 şi 5, cele mai bune colegii, pentru USL, în ordine, sunt colegiile 3 şi 1 iar diferenţa dintre ultimele două nu e semnificativă", a afirmat Nicoară.

Pe de altă parte, liberalii clujeni n-au reuşit să valorifice nici avantajul obţinut la Bucureşti de a avea în portofoliul Alianţei de Centru-Dreapta cu două colegii mai mult decât social-democraţii. Din cele opt colegii, două au fost cedate conservatorilor (2 senatori şi 10 deputaţi) şi, în plus, la cel mai sigur colegiu de deputaţi (5 Gherla) s-au văzut nevoiţi să renunţe în favoarea unui candidat paraşutat de la centru, Radi Zlati, venit din Maramureş. În acelaşi timp, social-democraţii au pierdut un singur colegiu (1 senatori) în favoarea altui "paraşutat" de la Bucureşti, de această dată clujean, Mircia Giurgiu.


Aflat pentru prima oară în faţa presei clujene, Zlati n-a demonstrat decât inconsecvenţă în declaraţii. În plus, n-a reuşit nici să explice credibil de ce vrea să candideze în Cluj. „Candidatura mea la Cluj n-a apărut din considerentele strategice ale altora, ci din dorinţa mea de a avea o legătură mai strânsă cu Clujul", a afirmat Zlati, deşi a recunoscut că, până acum, n-a avut nici un fel de legătură cu municipiul şi nici măcar studiile nu şi le-a făcut aici. Deşi a spus că n-a vrut să facă jocul vreunei tabere din interiorul PNL Cluj, Zlati a recunoscut că, în momentul în care şi-a depus cererea de a candida în colegiul 3 pentru Senat, ştia că acela era colegiul lui Marius Nicoară, dar spune că a încercat să-l scoată pe liderul PNL din colegiul care i se cuvenea, conform deciziei conducerii PNL, pentru că... n-a avut de ales. „Păi dacă eu voiam să candidez pentru Senat, iar acela era singurul colegiu senatorial pe care îl avea PNL, ce altă opţiune aveam? Oricum, dacă Biroul Politic Central decidea să merg eu pe colegiul 3 pentru Senat, cu siguranţă domnu Nicoară nu rămânea fără «coledzi»", a explicat Zlati.

Deşi Nicoară a spus că Zlati a venit la Cluj fiind „ofertat", fără a preciza concret cine i-a făcut oferta, candidatul paraşutat a negat acest lucru. „N-am fost trimis, n-am fost chemat la Cluj", a susţinut Zlati. În plus, el pare să fi uitat ce declarase în urmă cu doar trei săptămâni. „După câte ştiu, acolo (în colegiul 5 deputaţi - n. red) este o personalitate politică locală demnă de tot respectul, mă refer la domnul Szeplekan, pe care n-aş dori s-o concurez nici măcar ca intenţie", spunea Zlati, la începutul lunii. În cele din urmă, nu numai că l-a concurat, ci l-a eliminat din colegiu pe Szeplekan şi, a reuşit chiar să-l convingă să-i fie şef de campanie. Mai mult, e convins că, deşi e un ilustru necunoscut pentru clujeni, aceştia şi-l vor alege drept reprezentant în parlament. „Dacă partidul mi-a dat greaua sarcină de a candida în acel colegiu, sunt convins că am 99% şanse să obţin 51%. Pentru domnul Szeplekan am un respect deosebit şi i-am propus, iar dânsul a acceptat să-mi coordoneze campania electorală", a afirmat Zlati.

Szeplekan a confirmat că îl va ajuta pe Zlati în campanie, dar a dat de înţeles că n-a încheiat, încă, socotelile cu Marius Nicoară, deranjat de faptul că, deşi a obţinut votul categoric al Delegaţiei Permanente, a fost lăsat în afara listei de candidaţi. „Eu am spus încă de la început că, indiferent pe cine va desemna partidul drept candidat în acel colegiu, îl voi sprijini. Într-adevăr, i-am promis domnului Zlati că îl voi ajuta. În privinţa modului în care au fost aleşi candidaţii PNL voi amâna deocamdată orice comentariu. Tocmai am fost sunat de domnul Crin Antonescu şi miercuri voi merge la Bucureşti să mă întâlnesc cu dânsul. Abia după aceea voi face alte comentarii", a spus Szeplekan. Deşi soţia sa a obţinut candidatura, preşedintele consiliului judeţean, Horea Uioreanu spune că îl va băga pe Nicoară în şedinţă, la propriu. „Ceea ce Delegaţia Permanentă a propus, în mare parte nu s-a respectat. Această situaţie o vom discuta într-o şedinţă în interiorul organizaţiei", a spus Uioreanu.Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai lui Nicoară, preşedintele TNL Cluj, Gavrilă Iuga spune că, deşi câştigătorii votului Delegaţiei Permanente, Szeplekan şi Ioan Petran au fost scoşi de pe listă, tinerii liberali îşi vor face datoria în campanie. „Nici nu se pune problema să nu sprijinim candidaţii partidului, noi muncim pentru partid, nu pentru o persoană sau alta. Dar cum Marius Nicoară a tras sforile să nu fie candidaţi cei votaţi în Delegaţia Permanentă, atunci să-şi asume singur rezultatul alegerilor", a declarat Iuga.

Nici în PSD nu e toată lumea mulţumită. „Sacrificatul" este chiar preşedintele organizaţiei municipale, Mircea Jorj. După ce a pierdut candidatura în colegiul 3 în favoarea Aureliei Cristea, deşi spunea că obţinuse unanimitate în privinţa susţinerii pentru această candidatură din partea organiztaţiei pe care o conduce, Jorj şi-a văzut prăbuşit şi planul B, candidatura în colegiul 1 Senat în favoarea „paraşutatului" Mircia Giurgiu. „Asta a fost decizia preşedintelui organizaţiei judeţene. În ce mnă priveşte, îmi voi face, în continuare, datoria faţă de organizaţia mea şi voi sprijini oamenii mei din municipiu. Rămân consecvent faţă de principiile şi ideile mele şi îmi voi face datoria faţă de partid şi faţă de alegătorii noştri", a comentat Jorj.

Dacă liderul PSD Cluj Remus Lăpuşan a trasat sarcină tuturor candidaţilor să obţină 50% plus un vot, nu toţi s-au angajat să realizeze acest barem. Dacă Nicoară a promis 60%, Giurgiu a refuzat să-şi ia un astfel de angajament. „E un colegiu foate greu, unde mă voi bate cu fostul preşedinte al consiliului judeţean şi cu Daniel Buda. Nu promit 50% plus unu, dar promit că mă voi bate pentru fiecare vot", a spus Giurgiu. Conservatorul Leonard Horvath a recunoscut chiar că are doar şansa a doua în lupta cu liderul UDMR Mate Andras Levente, în colegiul 10. Şerban Rădulescu a afirmat că se bazează, în primul rând, pe apartenenţa sa la USL şi pe votul politic. Adrian Oros a apreciat nominalizarea sa în colegiul 1 deputaţi drept „normală", urmare a performanţelor sale în fruntea organizaţiei PNL Cluj-Napoca, Aurelia Cristea a spus că mizează pe notorietatea câştigată ca preşedinte al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor şi al PAID, în vreme ce Irimie Popa s-a angajat să „spulbere" părerea presei privind lipsa sa de notorietate şi a spus că pune baza pe voturile foşţilor săi studenţi. „Ştiu exact ce pârghii să acţionez pentru ca în trei ani să inversez raportul dintre hrana consumată de români din import - 70-80% acum - şi cea produsă aici", şi-a prezentat, la rândul său, principalul atu Ilarie Ivan.

Candidaţii USL Cluj

Senat:

Colegiul 1
Mircea Giurgiu PSD
Colegiul 2
Şerban Rădulescu PC
Colegiul
3 Marius Nicoară PNL
Colegiul 4
Alexandru Cordoş PSD

Camera Deputaţilor:

Colegiul 1
Adrian Oros PNL
Colegiul 2
Steluţa Cătăniciu PNL
Colegiul 3
Aurelia Cristea PSD
Colegiul 4 Irimie Popa PSD
Colegiul 5 Radu Zlati PNL
Colegiul 6 Cornel Itu PSD
Colegiul 7 Ilarie Ivan PSD
Colegiul 8
Vasile Grumaz PNL
Colegiul 9
Elena Uioreanu PNL
Colegiul 10
Leonard Horvath PC

 

 

Comenteaza