USL se fracturează la Cluj: PSD îşi lansează propriii candidaţi şi atacă colegiul liberalilor

USL se fracturează la Cluj: PSD îşi lansează propriii candidaţi şi atacă colegiul liberalilor
Deşi problema apartenenţei colegiului 3 pentru Camera Deputaţilor nu a fost tranşată, social-democraţii clujeni forţează nota, anunţă candidat şi îşi sacrifică unul dintre lideri.

PSD Cluj şi-a anunţat public cinci din cei şase candidaţi care îi revin în rândul USL. Aurelia Cristea a fost anunţată drept candidat în controversatul colegiu 3 deputaţidin Cluj-Napoca. Această acţiune are trei efecte: pune presiune şi îi enervează pe liberali, îi semnalează liderului PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj să depună armele, pentru că a fost scos din joc şi lui Mircia Giurgiu i se transmite „ori colegiul 1 Senat, ori nimic".

Social-democraţii clujeni şi-au prezentat ieri, public, cinci din cei şase candidaţi cu care vor să defileze la alegerile parlamentare din decembrie. Dacă senatorul Alexandru Cordoş şi deputatul Cornel Itu vor încerca să-şi reînnoiască mandatele în aceleaşi colegii, 4 Senat, respectiv 6 Camera Deputaţilor, fostul şef al Direcţiei Agricole Cluj, consilierul judeţean Ilarie Ivan va încerca să recupereze colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor, pierdut de PSD odată cu părăsirea partidului de către fostul lider al organizaţiei judeţene, Vasile Soporan, care ulterior a demisionat şi din parlament. În colegiul 4 deputaţi va fi aruncat în luptă Irimie Popa. Dar lovitura cu triplu efect a fost anunţarea candidaturii directorului general al PAID, consilierul judeţean Aurelia Cristea în colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor.

Pe de-o parte, despre acest colegiu liberalii clujeni spun că le-a fost atribuit la distribuţia naţională a colegiilor în USL şi nu vor să renunţe la el, iar anunţarea unui candidat social-democrat pentru colegiul 3 (considerat a fi el mai favorabil colegiu pentru USL din municipiu) este privit drept un gest inamical de către liberali. „Primele discuţii de la Bucureşti au stabilit că, în Cluj-Napoca, noi avem, colegiile 2 şi 3. Până în acest moment, nu există nici o decizie privind vreun schimb de colegii, în care să le dăm colegiul 3 iar ei să ne dea colegiul 1. Aşteptăm o decizie şi apoi vom merge mai departe", a comentat vicepreşedintele PNL Cluj, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Mult mai puţin diplomatic au reacţionat potenţialii candidaţi PNL pentru acel colegiu. „Ce-au anunţat ei (social-democraţii - n.red.) n-are nici o relevanţă, colegiul 3 e al PNL şi colegiul 1 e al PSD. Am tot respectul pentru doamna Aurelia Cristea, dar dânsa poate candida, eventual, în colegiul 1, dar acolo mai e şi Mircia Giurgiu. Ei ştiu asta foarte bine, dar au ieşit cu anunţul ăsta ca să-şi regleze nişte treburi interne, să-l scoată din joc pe Mircea Jorj", a comentat consilierul judeţean PNL Ioan Petran.

Mult mai vehement a fost consilierul local PNL Steluţa Cătăniciu. „Pentru mine, ceea ce fac colegii din PSD este inexplicabil. Din câte ştiu, la alegerile din 9 decembrie, candidaţii vor fi ai USL. Nu înţeleg de unde graba suspectă a PSD de a-şi anunţa candidaţii, mai ales în colegiul 3, despre care nici un liberal clujean nu a aflat că n-ar mai fi al nostru. Aceste presiuni ale celor din PSD nu cred că fac bine USL şi nu înţeleg de ce atâta patimă din partea lor pentru colegiul 3", a afirmat Cătăniciu. Ea nu a uitat să mai lanseze o săgeată către Aurelia Cristea. „Auzeam, nu de mult, pe unul dintre candidaţii prezentaţi astăzi de PSD, vorbind despre «un alt tip de politică», despre «onestitate» şi «respect». Din păcate, ce au făcut ei astăzi nu e nici onest şi nu arată nici respect faţă de colegii cu care vrei să porneşti la drum", a spus Cătăniciu.

Aurelia Cristea susţine că social-democraţii şi-au demonstrat deja onestitatea. „Valoarea onestităţii noastre a fost demonstrată în campania electorală pentru alegerile locale, unde am fost împreună şi am susţinut cei doi candidaţi ai USL nominalizaţi de PNL, Horea Uioreanu la preşedinţia judeţului şi Marius Nicoară la primărie, iar onestitatea noastră a rămas la acelaşi nivel. Cred că e vorba de o uşoară confuzie, conform procedurilor stabilite de comun acord în USL, şi noi şi ei trebuie să trimitem nominalizările la Bucureşti. Acestea sunt nominalizările noastre, care vor fi validate sau nu la Bucureşti. Acolo unde vom nominaliza şi noi şi ei câte un candidat, cum e cazul colegiului 3, conducerea centrală a USL va decide cine va reprezenta alianţa în acel colegiu. E foarte simplu, totul e procedură", a explicat Cristea.

La rândul său, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, contestă arfirmaţia liberalilor potrivit căreia acestora li s-ar fi repartizat colegiul 3. „La întâlnirea din deltă s-a stabilit doar împărţirea numerică a colegiilor între noi, adică noi vom desemna candidaţi în şase dintre cele 14 colegii ale Clujului, iar cei din ACD vor desemna candfidaţi în celelalte opt colegii, fără a se stabili care sunt colegiile fiecăruia. Noi ne-am exprimat opţiunea pentru colegiul 3 şi am stabilit că acolo va candida doamna Cristea încă de acum şase, şapte luni", a afirmat Lăpuşan.

Un al doilea efect al desemnării unui candidat în colegiul 3, în paralel cu amânarea anunţării unui nume pentru colegiul 1 Senat, este sugestia transmisă lui Mircia Giurgiu că, la Cluj, PSD nu-i poate oferi decât colegiul 1 pentru Senat, deoarece colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, pe care şi-l doreşte fostul sindicalist, nu e în posesia social-democraţilor. Giurgiu este, însă, inflexibil şi mizează pe aceeaşi inflexibilitate şi din partea liberalilor clujeni. „Nu accept colegiul 1 pentru Senat. Există o hotărâre la nivel naţional, a USL, potrivit căreia parlamentarii în funcţie îşi păstrează colegiile. Chiar astăzi am vorbit cu mai mulţi vicepreşedinţi ai PNL Cluj, Horea Uioreanu, Steluţa Cătăniciu, Ioan Petran, Gavrilă Iuga, Mihai Szeplekan şi toţi mi-au garantat că nu există nici o decizie a filialei de renunţare la colegiul 3 în schimbul colegiului 1. Am înţeles că nici doctorul Emil Bogdan nu e de acordfcu acest schimb, aşa că eu sunt liniştit", a declarat Giurgiu.

În schimb, Lăpuşan a reiterat motivul pentru care Giurgiu nu va beneficia de susţinerea PSD. „Într-adevăr, am discutat cu domnul Giurgiu, dar nu s-a schimbat absolut nimic. I-am spus, din nou, că, dacă dorea să candideze pentru noi, aşa cum i-am şi propus la momentul respectiv, trebuia să renunţe la a mai candida la primărie şi trebuia să-l susţină pe Marius Nicoară. N-a făcut acest lucru, aşa că nu văd de ce noi acum ar trebui să-i susţinem candidatura", a comentat Lăpuşan. Rămâne de văzut dacă refuzul colaborării din vară va conta mai mult decât voturile date alături de USL moţiunilor de cenzură împotriva guvernelor PDL şi susţinerii guvernului Ponta, care, potrivit surselor din Bucureşti, ar fi motivele pentru care lui Giurgiu i s-ar fi promis, din partea conducerii centrale a PSD, candidatura în colegiul 1 pentru deputaţi din Cluj-Napoca.

În fine, al treilea efect al nominalizării publice a Aureliei Cristea este reducerea la tăcere a fostului candidat al PSD din 2008, în colegiul 3, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj. Până acum, în repetate rânduri, el şi-a anunţat intenţia de a mai încerca o dată să ajungă deputat al acelui colegiu. Nominalizarea Aureliei Cristea este cu atât mai umilitoare pentru Jorju, cu cât, practic, este vorba de desemnarea unui candidat în Cluj-Napoca peste capul preşedintelui organizaţiei PSD din Cluj-Napoca. Vizibil deranjat de această decizie, Jorj a refuzat să facă orice comentariu.

 

Comenteaza