Varianta PDL: Emil Boc, viitorul crăișor al munților și președinte al Camerei Deputaților

Varianta PDL: Emil Boc, viitorul crăișor al munților și președinte al Camerei Deputaților
Surse democrat-liberale susţin că Emil Boc ar urma să candideze pentru postul de deputat lăsat liber la Cluj de Palfi Zoltam, UDMR-istul decedat acum două săptămâni.

Una dintre variantele discutate tot mai des în cercurile Puterii este cea a candidaturii lui Emil Boc pentru funcția vacantă de deputat în Colegiul 9 Apuseni, susțin surse din PDL. Boc ar urma să candideze după ce, în urma înțelegerii cu președintele Traian Băsescu, va renunța la fotoliul de premier şi va lăsa locul unui tehnocrat agreat de Cotroceni.

Scenariul mai prevede ca, odată ajuns parlamentar - ceea ce nu ar fi o mare problemă, având în vedere că ar candida chiar pe meleagurile natale, Emil Boc să fie propulsat în fruntea Camerei Deputaţilor, în locul Robertei Anastase, susțin sursele citate.

Conform acestora, UDMR nu ar spune ”nu”, această mișcare oferindu-le posibilitatea unor noi cereri către colegii de coaliție.

Postul de deputat aferent Colegiului uniunominal 9 a rămas vacant în urma decesului lui Palfi Mozes Zoltan, de la UDMR, în urmă cu două săptămâni.

O altă variantă prezentată de ZIUA de CLUJ , în cazul în care nu va exista o remaniere guvernamentală serioasă, ar fi renunţarea la alegerile parţiale din Colegiul 9, păstrându-se status-quo-ul până în 2012.

De altfel în colegiul unde urmează să candideze Emil Boc se află şi satul său natal, Răchiţele, din comuna Mărgău. Mai bine de jumătate dintre primăriile din colegiul unde ar urma să candideze premierul sunt conduse de primari ai PDL.

olegiul 9 e singurul din judeţ format doar din comune şi ocupă majoritar zona montană a judeţului. Din cele 21 de comune componente (Băişoara, Beliş, Călăraşi, Călăţele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Măguri- Răcătău, Mărgău, Mărişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Petreştii de Jos, Poieni, Râşca, Săcuieu, Tureni şi Valea Ierii), 10 au primari PDL, patru, primari liberali, trei au edili social-democraţi, două au primari independenţi, un primar aparţine UDMR şi unul fostului partid al lui Petre Roman, Forţa Democrată. Dominaţia portocalie s-a manifestat şi la alegerile din 2008, când candidatul PDL, primarul din Băişoara, Minodora Luca, a obţinut 44,16% din voturi. Ea a fost urmată la mare distanţă de Iosif Zăgrean (PSD) - 17,3%, Marius Bălaj (PNL) - 12,68%, în vreme ce Palfi a fost abia al patrulea, cu 11,23% din opţiunile electoratului. Considerată în continuare favorită certă a unei noi competiţii, într-o intervenţie la Realitatea TV Cluj, Luca a dat de înţeles însă că ar prefera să-şi continue proiectele începute ca primar. Dar a precizat că, dacă partidul îi va cere să candideze, se va supune.

Comenteaza