Vasile Dîncu, despre scandalul respingerii alianței USR-PMP-FD: „O lucrare politică" a opoziției pentru a se victimiza
- Scris de Anca Colibasanu
- 18 Mar 2024, 14:01
- Politica
- Ascultă știrea
Respingerea Protocolului de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită nu ar trebui să surprindă pe nimeni, atâta timp cât unul dintre partide are, încă, probleme juridice nerezolvate, atrage atenția liderul PSD Cluj.
Alianța Dreapta Unită (ADU), constituită de USR, PMP și Forța Dreptei (FD) a fost respinsă de Biroul Electoral Central (BEC), după ce reprezentantul PSD a cerut ca aceasta să nu fie înregistrată.
Liderul social democraților clujeni Vasile Dîncu consideră că opoziția folosește acest moment pentru a se victimiza, de fapt și a face scandal.
„Este o lucrare politică a celor din opoziție, pentru că se știa demult că PMP nu are în acest moment un președinte legitim, pentru că și-au pierdut dreptul de a lua subvenția de la stat pentru că nu au semnătura președintelui. Asta se știe de câteva luni, deci era clar că atâta timp cât exista un proces pe rol în ce privește președinția, actualul președinte nu putea să semneze în numele partidului ca alianță.
Cred că s-a folosit intenționat această ocazie ca să se poată face un scandal pentru victimizarea alianței de dreapta. S-au folosit și de o similitudine care este o falsă similaritate cu situația în care a semnat Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu era validat de un congres, nu exista nicio contestație la tribunal, așa încât putea să semneze foarte liniștit. Ei au făcut o contestație și cred că aceasta va fi judecată cu celeritate de Înalta Curte", a declarat Vasile Dîncu pentru ZIUA de CLUJ.
Liderul PSD își dorește ca cele trei partide de dreapta să poată participa, totuși, la alegeri sub formă de alianță.
"Eu, personal, sper să primească dreptul de a candida sub această siglă, pentru democrație, însă ar trebui să înțeleagă și ei că nu este PSD de vină când șapte judecători au stabilit acest lucru și atunci înseamnă că este o chestiune legală, formală, și că chiar dacă ești în opoziție poți să respecți legea. Sper să poată candida, dacă ei se folosesc de acest lucru doar pentru scandal politic, sper să poată candida sub siglă comună, pentru că obțin mai puțin decât separat...
Evident că știau (n.red - la ce să se aștepte). Șansa lor ar fi fost să îl convingă pe Cristian Diaconescu să semneze pentru această coaliție, eventual să semneze alături de Eugen Tomac, și atunci nu ar mai fi fost nicio problemă, dar așa, juridic vorbind, cei de la BEC au avut dreptate", a mai precizat Vasile Dîncu.
Vă reamintim că Biroul Electoral Central a respins Protocolul de constituire a alianţei electorale a celor trei partide de dreapta.
"Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea 'Alianţa DREAPTA UNITĂ USR - PMP - FORŢA DREPTEI', formulată de Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, respectiv de Partidul Forţa Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban, (...) ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei", se precizează în decizia Biroului Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie.
Conform sursei citate, s-au avut în vedere "punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei", BEC menţionând în decizie că "la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP".
"Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP", se mai explică în decizia BEC.
Hotărârea a fost contestată deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de cele trei partide.