Viceprimarul Clujului: plăcuțele în maghiară vor fi montate în o lună și jumătate

Viceprimarul Clujului: plăcuțele în maghiară vor fi montate în o lună și jumătate
Emese Olah, noul viceprimar maghiar al Clujului, a spus, la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) ai UDMR, că legea care garantează folosirea limbii materne în domeniul administrației și sănătății reprezintă, deocamdată, un subiect sensibil pentru majoritate.

“E regretabilă schimbarea de atitudinea a unora dintre partidele românești, prin care se îngreunează aplicarea efectivă a drepturilor lingvistice. În cazul Clujului, comunitatea maghiară, abia după două decenii de încercări, a reușit să obțină dreptul de avea amplasate indicatoare trilingve cu denumirea localității. Conform semnalelor pe care le avem din partea primarului, în o lună și jumătate vor fi amplasate aceste indicatoare. Este un pas major din perspectiva comunității noastre”, a afirmat viceprimarul UDMR.

După dezbaterile politice, CRU de vineri, de la Cluj, a confirmat numirea Annei Horvath în funcția de vicepreședinte executiv pentru administrațiile publice locale, a adoptat proiectele referitoare la propunerile de modificare ale Programului și Statutului Uniunii, documente care urmează să fie adoptate în formă finală de către Congresul de la Zalău.

Singurul partener al UDMR este comunitatea maghiară din Transilvania a fost concluzia președintelui CRU, Kelemen Hunor, enunțată în raportul politic prezentat în cadrul ședinței acestui for.

“Cea mai importantă misiune este finalizarea pregătirilor pentru Congresul Uniunii, care va avea loc în 13 mai, la Zalău”, a declarat Kelemen. El a enunțat subiectele prioritare care vizează situația comunității maghiare, în această perioadă. “Rolul Congresului este, totodată, și planificarea, trebuie să decidem care va fi strategia pe care o vom urma în următorii doi ani", a precizat Kelemen.

În cadrul ședinței CRU s-a stabilit că statutul UDMR, care urmează să fie adoptat la Congresul de la Zalău, va suferi schimbări importante în ceea ce privește reprezentarea femeilor și a diasporei interne. Noul statut prevede o mai mare deschidere și o întărire a reprezentării femeilor în cadrul Uniunii.

UDMR își propune să asigure reprezentarea comunităților maghiare dispersate în Parlament. Kelemen a arătat că vor exista modificări importante în programul UDMR însă nu poate fi vorba despre o schimbare de direcție.

Președintele UDMR a arătat că, la 100 de zile de la formarea guvernului după alegerile parlamentare din decembrie — un scrutin în urma căruia UDMR și comunitatea maghiară și-au pus mari speranțe — trebuie evaluat stadiul în care se află România la capitolul stat de drept, separarea puterilor în stat.

“Ultimii 10 ani au reprezentat o perioadă în care România a deviat de la drumul corect. Acest lucru l-am simțit în special după aderarea țării la UE. În România, există o asociere între combaterea corupției și activitatea instituțiilor de forță. La capitolul dedicat drepturilor minorităților, timpul parcă s-a oprit în loc”, a subliniat liderul Uniunii.

Kelemen a arătat că, în ultimele luni, UDMR a prezentat o serie de propuneri prin care dorește să determine revenirea la statul de drept, în adevăratul sens al acestei noțiuni, pe care Uniunea și comunitatea maghiară l-au considerat important încă de acum 27 de ani și pe care îl revendică și în prezent.

“Îngrădirea, diminuarea statului de drept creează întotdeauna probleme unei comunități minoritare, duce întotdeauna la privarea de drepturi și libertăți. Nu se poate ignora multă vreme acest subiect, legislația — atât Codul Penal cât și Codul de Procedură Penală — trebuie ajustate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale”, a subliniat Kelemen.

“Am sprijinit toate inițiativele legislative care rezonează cu obiectivele incluse în programul nostru electoral, obiective importante pentru comunitatea maghiară din Transilvania. Proiectul nostru de lege de anul trecut, privind folosirea limbii materne în sistemul medical și în instituțiile din domeniul asistenței sociale, a fost necesar deoarece anii trecuți am fost martorii unor cazuri de discriminare. Era nevoie de un astfel de proiect legislativ, iar săptămâna trecută am reușit să îi obținem adoptarea”, a afirmat președintele CRU.

Potrivit liderului Uniunii, acest proiect de lege se evidențiază prin faptul că, în Camera Deputaților, documentul nu s-a confruntat cu niciun vot împotrivă, a fost sprijinit nu numai de partidele parlamentare cu care UDMR a încheiat un acord de cooperare parlamentară, dar și de Partidul Național Liberal, de Uniunea Salvați România și de Partidul Mișcarea Populară. În Camera Deputaților, proiectul legislativ a fost adoptat cu o majoritate zdrobitoare de voturi și acest lucru a fost considerat de UDMR un pas în direcția normalității.

Președintele UDMR a calificat drept inacceptabil faptul că unii luptă în mod evident ca să devină campionii ostilității față de minorități. "A fost o importantă învățătură de minte. Noi avem doar un singur aliat și acesta este maghiarimea din Transilvania", a subliniat Kelemen.

Proiectul de lege elaborat de UDMR pentru modificarea prevederilor legii administrației publice locale cu privire la folosirea limbii materne, propune un prag lingvistic procentual mai scăzut, în scopul extinderii folosirii limbii materne.

Pe baza constatărilor făcute, UDMR vrea să modifice legea în așa fel încât să nu mai poată exista nicio interpretare greșită, prevăzând totodată sancțiuni, deoarece Uniunea este convinsă că o lege care nu prevede sancțiuni nu este respectată, în special într-o țară în care democrația nu are o tradiție îndelungată.

“Acordul de cooperare parlamentară cu partidele de guvernământ e promițător, dar greul de-abia acum începe, nu trebuie să ne bucure prematur. Să sperăm că vom reuși să obținem modificarea și acestei legi în așa fel încât aceasta să corespundă angajamentelor internaționale ale României”, a mai spus președintele. La evenimentul de la Zalău vor participa 1.100 de persoane: 800 de delegați, 200 de invitați și 100 de reprezentanți ai presei.

Comenteaza