Victor Ponta cere la Cluj mai multă autonomie pentru Ardeal, face structură nouă pentru Transilvania în partid

Victor Ponta cere la Cluj mai multă autonomie pentru Ardeal, face structură nouă pentru Transilvania în partid
Preşedintele PSD, Victor Ponta, cere la Cluj mai multă autonomie pentru Transilvania. Este prima dată când Ponta are un asemenea discurs, demarat în urmă cu şapte ani de "Grupul de la Cluj".

"Sunt un adept convins al ideii de descentralizare, trebuie să facem acest lucru şi pe plan politic", spune Ponta, care a anunţat astăzi că în cadrul partidului va funcţiona o structură, "PSD Transilvania", fără a preciza însă în ce va consta aceasta - dacă va avea conducere sau organizare proprie.

"Mă aflu la Cluj pentru o întâlnire cu toţi liderii PSD din Transilvania, deoarece e un proiect mai vechi la care astăzi mai adăugăm o parte importantă - eu consider că ideea de PSD Transilvania e o idee corectă în cadrul PSD la nivel naţional. Transilvania trebuie să aibă o reprezentare regională şi specială. Eu nu am niciun fel de temeri ale trecutului, că se va rupe partidul şi va pleca PSD Transilvania în altă parte", a spus el.


Ponta spune că ardelenii "au aşteptări speciale, care ţin cont de structura economică şi socială ale judeţelor". "Au fost aşteptări exterm de mari şi în 2004 şi 2008, când au votat candidaţii PSD, dezamăgirea a fost mare iar acum obligaţia noastră este să răspundem aşteptărilor lor. Trebuie mai multă autonomie şi regionalizare reală până în 2014", a spus el.

Întrebat dacă va organiza în cadrul PSD o structură aparte pentru Transilvania, cu organizare şi conducere distincte, Ponta spune că statutul PSD a fost modificat, pentru ca regiunile istorice să fie reprezentate la conducerea partidului. "De la următorul congres, în 2013, în conducerea partidului se va face şi după criterii regionale", a spus el. "O structură formală, recunoscută de mine şi sprijinită, de coordonare înrte toţi liderii din Transilvania ai PSD este un lucru ce ţine de proiectul meu politic, de descentralizare", a conchis Ponta.

Este prima dată când Ponta abordează subiectul regionalizării partidului, avansat în 2005 de "grupul de la Cluj", format din Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş.

Comenteaza