Viitorul guvernului Ponta se decide la Cluj

Viitorul guvernului Ponta se decide la Cluj
Consiliul permanent al UDMR se va reuni vineri la Cluj-Napoca pentru a decide dacă Uniunea mai rămâne sau nu la guvernare. Clujenii membri ai acestei structuri de conducere înclină spre rămânerea la guvernare.

Decizia guvernului României de a interveni, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva unei Iniţiative Cetăţeneşti Europene (ICE) privind reglementarea paneuropeană a drepturilor minorităţilor, la care UDMR este coautoare, a provocat prima criză guvernamentală după părăsirea executivului de către liberali.

Preşedintele UDMR, ministrul Culturii Kelemen Hunor, semnatar al ICE, s-a arătat extrem de deranjat vorbind inclusiv de postura schizoidă în care este pusă Uniunea de a fi parte a unui guvern care se opune unui document al cărei co-autor este tocmai UDMR. Aşa cum s-a mai anunţat, decizia privind rămânerea sau părăsirea guvernării va fi luată vineri de către Consiliul Permanent al Uniunii, care se va desfăşura la Cluj-Napoca.

Clujul are mai mulţi reprezentanţi în acest for conducător al UDMR, iar opiniile lor variază între rămânerea la guvernare şi indecizie. Niciunul nu cere, tranşant, părăsirea cabinetului. „Voi vota după ce voi lua la cunoştinţă de înţelegerile sau neînţelegerile dintre premier şi preşedintele nostru, domnul Kelemen Hunor. Voi lua o decizie după ce voi fi informat asupra rezultatului ultimei discuţii dintre cei doi", a spus preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente.

Primarul comunei Sâncraiu, Poka Andras, recunoaşte că interesele de lider de administraţie locală îi dictează să voteze pentru rămânerea la guvernare. „Am discutat cu mai mulţi colegi şi noi, cei din administraţiile locale, vom vota pentru a nu ieşi de la guvernare; e lesne de înţeles de ce, e logic să avem această poziţie, dar n-am de unde să ştiu dacă aceasta va fi şi poziţia majoritară", a declarat Poka.

În schimb, vicepreşedintele cu atribuţii interimare de preşedinte al consiliului judeţean, Vakar Istvan, admite că Uniunea a ajuns într-o situaţie aproape imposibilă în guvern. „Ca principiu, când o entitate este parte într-un proces, dar mai este şi parte a unei structuri, în cazul de faţă Guvernul României, care este parte opozantă în acelaşi proces, e o problemă, nu e în regulă, nu se poate aşa ceva. Dacă se va găsi o cale de mijloc ar fi foarte bine.

Pe de altă parte, mă întreb şi eu de ce n-a intervenit în proces Italia, care are Tirolul de Sud, de ce n-a intervenit Spania, care are probleme cu bascii, de ce n-a intervenit Franţa, care nu recunoaşte minorităţile naţionale, de ce a intervenit tocmai România? Voi decide cum voi vota în funcţie de informaţiile suplimentare pe care le voi primi vineri", a spus Vakar.

Ca membru al guvernului în calitate de secretar de stat, Hegedus Csilla admite că şi-ar dori ca Uniunea să rămână la guvernare, dar spune că trebuie luată decizia care va folosi cel mai mult comunităţii pe care o reprezintă UDMR. „Cred că noi, cei care suntem în guvern, ne-am dori să rămânem la guvernare. Sunt motive importante pentru acest lucru, cum ar fi stabilitatea guvernamentală şi reprezentarea intereselor comunităţii noastre. În acelaşi timp, neconsultarea tuturor partenerilor de la guvernare când iei decizia de a interveni în procesul privind ICE nu e un lucru de bun augur pentru funcţionarea guvernului. Va trebui să decidem ce e mai bine pentru comunitatea noastră", a spus Hegedus. Alţi clujeni care vor vota sunt viceprimarul Horvath Anna şi secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

 

Etichete
Comenteaza