Votul online rămâne un vis aflat la cel puţin 2 ani distanţă

Votul online rămâne un vis aflat la cel puţin 2 ani distanţă

Deşi este menţionat tot mai des ca posibilitate, votul online este în continuare departe de momentul în care va fi implementat.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Imaginea cozilor din diaspora este nelipsită de fiecare dată când vine ora votului. Soluţia oferită de cei care trec prin această experienţă este mereu aceeaşi: votul online. Pare varianta ideală. Cu toate astea, nicăieri în lume nu a fost implementat. De ce este atât de dificilă trecerea la vot online? Care sunt riscurile? 
 
Când este implicat un calculator, apare posibilitatea unei vulnerabilităţi în ceea ce priveşte securitatea. Dacă în alte domenii un astfel de risc este asumat deoarece daunele sunt nesemnificative faţă de beneficii, în ceea ce priveşte votul o eroare poate invalida tot procesul.

„Prin vot electronic înţeleg, tu ca cetăţean, să te duci într-o cabină de vot, unde ai un aparat avizat de instituţii acreditate şi de unde îţi poţi exercita dreptul de a vota, în format electronic, pentru a combate frauda. Maşinile astea de vot electronic nu sunt conectate la internet ceea ce reduce extraordinar de mult suprafaţa de atac. Votul online întotdeauna va fi mai sigur pentru că, în primul rând faţă de votul clasic, deja laşi o urmă de biţi. Pe unde te-ai plimbat, dacă a intrat un hacker, dacă cineva a încercat să modifice numărătoarea”, a explicat Gabriel Cîrlig, expert în securitate cibernetică.  
 
Nu doar în România votul electronic este la minim 2 ani distanţă.
 
„Pentru alegerile din 2020 nu poate fi implementat. Este nevoie de cel puţin 18 luni înaintea votării ca acest sistem să existe. Toate organismele internaţionale - Strasbourg, Comisia de la Veneţia şi altele la care noi suntem afiliaţi spun că trebuie să ai două etape: etapa de pregătire a acestui sistem, 18 luni până în ziua votării, să conştientizeze electoratul şi să-i înveţi cum să utilizeze un astfel de sistem”, a spus Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. 
 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza