Ziua cu 600 de morţi COVID, în care politicienii au alte "urgenţe"decât legea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă

Ziua cu 600 de morţi COVID, în care politicienii au alte "urgenţe"decât legea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă
| Foto: https://newsbv.ro/

În ziua cu aproape 600 morți Covid, Camera Deputaților a refuzat să dezbată în regim de urgență legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Valeriu Gheorghiță spune că atunci probabil nu avem o urgenţă epidemiologică. 

Conducerea Camerei Deputaților a respins marți cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență. Tot marți a fost înregistrat recordul absolut al deceselor Covid, cu 591 de persoane moarte în ultimele 24 de ore.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Proiectul prevede ca angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile.

Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, marți, că, dacă s-a respins urgentarea adoptării legii privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, înseamnă că nu avem o urgență epidemiologică și a avertizat că „ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu”, a transmis g4media

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică și cred că ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înțeleg ca om și ca coordonator al campaniei de vaccinare”, a răspuns Valeriu Gheorghiță întrebat cum vede respingerea dezbaterii în regim de urgență a legii care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

loading...
Comenteaza