Ziua în care guvernul tehnocrat a devenit guvernul PNL

Ziua în care guvernul tehnocrat a devenit guvernul PNL
Prin acceptarea desemnării sale drept candidatul PNL pentru funcţia de premier după alegeri, practic Dacian Cioloş a renunţat definitiv la imaginea de „tehnocrat” şi şi-a asumat public înregimentarea politică.

Cioloş îşi abandonase, în fapt, fracul de tehnocrat încă din momentul în care anunţase că nu se vede conducând un guvern care să includă PSD. Odată, însă, cu acceptarea publică a statutului de premieriabil PNL, Cioloş îşi stârpeşte şi ultimele rămăşiţe ale aurei de independent politic. Faptul că refuză să-şi pună poza pe carnetul de partid cu săgeată şi promite că nu se va implica in campania electorală pare o simplă fandoseală, nemaiavând nici măcar aparenţe de salvat în privinţa aşa-zisei sale echidistanţe politice.

Practic, din acest moment, cabinetul care îi poartă numele a preluat şi coloratura sa politică, devenind, că le place, că nu le place unora dintre membrii săi, guvern PNL. Rămâne de văzut dacă şi cât vor avea de câştigat liberalii de pe urma acestei achiziţii asumate, în sfârşit, public, dar mai interesant, pentru cercetătorii sociologi, va fi de aflat dacă şi cât va avea de pierdut premierul în exerciţiu la capitolul simpatie publică odată cu abandonarea independenţei politice.

Sociologul clujean Ioan Hosu admite că priveşte cu reţinere asocierea PNL-Cioloş. „Întrebarea este ce câştigă şi ce pierde fiecare, pentru că vor exista şi plusuri şi minusuri pentru ambele părţi, atât la capitolul imagine, cât şi la intenţia de vot. În ce-l priveşte, Cioloş seamănă tot mai mult cu Răzgândeanu. Dacă până acum spunea că el va rămâne independent şi echidistant politic până la sfârşitul mandatului, iată că, pe măsură ce alegerile se apropie, îşi asumă tot mai explicit o simpatie politică. Deocamdată stă bine în sondaje, dar gestul ăsta s-ar putea să-i aducă o oarecare atingere credibilităţii", a spus Hosu.

El deplânge şi penuria de soluţii din ogrăzile principalelor partide. „În privinţa PNL, sondajele arată că Cioloş îi va aduce un plus de valoare, în condiţiile în care până acum n-au fost în stare să propună niciun alt nume. Am tot respectul pentru profesorul Dănăilă, dar, dacă asta e resursa PNL, un om de 83 de ani, înseamnă că tinerii sunt în altă parte, probabil la Pro Demos din Cluj, sau la USR. PNL caută resursă umană în altă parte, nu ştiu cum vor justifica ei faptul că apelează la Cioloş şi nu caută un posibil premier în propriul partid.

Lucrul ăsta e valabil şi la PSD, despre care toată lumea spune că va apela la Vasile Dâncu. Deja asta cu Cioloş şi Dâncu posibili premieri a devenit aproape o legendă urbană, toată lumea vorbeşte doar despre Cioloş şi Dâncu. E grav că două partide mari nu reuşesc să vină cu nume proprii şi recurg la importuri. De aceea eu privesc cu reţinere această mişcare, care sunt convins că va genera multe reproşuri şi multe exerciţii de imagine", a adăugat Hosu.

 

Comenteaza