Foto Zoltan Gyorke, scrisoare deschisă către premierul Cîțu. Cere din nou să fie numit secretar general al Prefecturii Cluj

Zoltan Gyorke, scrisoare deschisă către premierul Cîțu. Cere din nou să fie numit secretar general al Prefecturii Cluj
| Foto: Facebook.com/zoltan.gyorke

Fostul subprefect al Clujului, Zoltan Gyorke, îi cere, pentru a doua oară, premierului Florin Cîțu, să-l numească în funcția de secretar general al Prefecturii clujene.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Gyorke susține că amânarea numirii sale în funcție este „nejustificată” și ridică „suspiciuni” privind respectarea legii. „Din cauza amânării nejustificate a numirii mele în funcția de secretar general al Instituției prefectului județul Cluj, am transmis astăzi o scrisoare deschisă prim-ministrului Florin Cîțu.

Având în vedere că secretarul general exercită atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local şi ale primarului, lipsa răspunsului la cererea mea ridică suspiciuni privind respectarea Codului administrativ de către primul-ministru.

Refuzul numirii înalților funcționari publici în aceste funcții publice importante echivalează cu politizarea funcției, prin ocuparea, nelegală, de către persoane apropiate partidelor politice care formează majoritatea guvernamentală, promovându-se astfel, în continuare, regimul excepțiilor și derogărilor de la lege”, a transmis acesta pe pagina sa de Facebook.

După ce în data de 3 februarie 2021 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a guvernului nr. 4/2021 pentru modificarea Codului administrativ prin care funcția de subprefect a fost repolitizată, Gyorke i-a solicitat în urmă cu o lună primului-ministru Florin Cîțu să-l numească în funcția publică de secretar general al Prefecturii Cluj, care este vacantă în acest moment. El a fost eliberat din funcția de subprefect de Cluj în data de 3 martie 2021.

Zoltan Gyorke, scrisoare deschisă către premierul Cîțu. Cere din nou să fie numit secretar general al Prefecturii Cluj

Zoltan Gyorke, scrisoare deschisă către premierul Cîțu. Cere din nou să fie numit secretar general al Prefecturii Cluj

Gyorke îl amenința pe premier cu judecata

„Există puține șanse ca premierul să respingă cererea mea. Nu există nicio justificare pentru a face asta. Dacă ar refuza și ar dori să numească pe altcineva în această funcție, ar fi ilegal și îl voi da în judecată pentru asta ”, declarase Gyorke, în data de 9 februarie 2021, potrivit transindex.ro

Secretarul general al instituţiei prefectului este înalt funcționar public și asigură conducerea operativă a acestei instituţii. El asigură stabilitatea funcţionării instituţiei prefectului, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între compartimentele instituţiei.

În data de 12 noiembrie 2020, Zoltan Gyorke a fost repus în funcția de subprefect al județului Cluj, de către fostul premier Ludovic Orban. Președintele PNL a fost și amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere pentru nepunerea în funcție a subprefectului.

Zoltan Gyorke a fost demis de trei ori din funcția de subprefect de guvernul PSD, dar de fiecare dată a atacat în Justiție decizia și a avut câștig de cauză.

Comenteaza