Povestea podurilor Clujului: știai de Podul Mare, Podul Nemților sau Podul Zburător

Povestea podurilor Clujului: știai de Podul Mare, Podul Nemților sau Podul Zburător

Cele 15 poduri ale Clujului, mai vechi sau mai noi sunt punți de legătură între diverse puncte ale orașului, podurile din zona industrială fiind la fel de pitorești, chiar dacă mult mai neglijate și în mare parte deteriorate.

Podul Mare al orașului este și primul atestat documentar, vechiul pod din lemn fiind menționat încă din secolul al XIII-lea în zona actualului pod rutier de pe Strada Horea. În 1573, la solicitarea pricipelui Cristofor Báthory podul de lemn este înlocuit cu unul din piatră, pentru ca în 1888 să fie construit pe același amplasament „podul de fier”. Avariat în timpul celui de-al doilea război mondial, podul a fost refăcut în 1949, scrie clujwebstory.ro.

Podul Nemților a fost construit în 1735 și a fost primul pod suspendat al Clujului. Era singurul pod acoperit și era utilizat strict de către garnizoana imperială pentru a avea un acces mai facil între oraș și Cetățuie. Acest pod a fost dezafectat la începutul secolului XX, după ce uzura l-a deteriorat profund.

Podul Elisabeta poartă numele celebrei soții a împăratului Franz Josef. Partea aeriană a pasarelei de lângă Parcul Iuliu Hațieganu aparține vechiului „pod zburător” de la gară. 

 

Comenteaza