Prefectul Clujului calcă acceleraţia pentru avizarea centurii metropolitane

Prefectul Mircea Abrudean a reunit primarii din localitățile Cluj-Napoca, Floreşti, Gilău şi Apahida şi instituțiile publice avizatoare într-o şedinţă de lucru privind eficientizarea circuitului de aprobare a documentațiilor pentru viitoarea centură.

"Nu am luat hotărâri, a fost pur şi simplu o şedinţă cu beneficiarul, Primăria Cluj-Napoca, şi cu celelalte trei unități administrativ-teritoriale pe unde trece centura, adică Gilău, Floreşti şi Apahida, plus toţi avizatorii, toate instituţiile la care acestea au depus solicitare de obţinere a avizelor, conform certificatului de urbanism pe care îl au. Ideea era, aşa cum am zis de la începutul mandatului meu, să încercăm să sprijinim toate proiectele de dezvoltare ale comunităţilor locale", a declarat Mircea Abrudean.

Prefectul a afirmat că îşi doreşte reducerea la minim a perioadei de obţinere a avizelor pentru centura metropolitană, aceasta fiind un proiect prioritar al judeţului. Abrudean a anunţat că astfel de întâlniri vor avea loc şi pentru alte proiecte, de exemplu pentru proiectul de electrificare a căii ferate Cluj - Oradea.

"Unde avizele se pot obţine maxim în 30 de zile, să nu stăm 30 de zile, ci să le obţinem în termenul minim. Acolo unde se pot solocita clarificări sau informaţii suplimentare de la beneficiar şi de la proiectant să nu mai stăm să schimbăm hârtii între noi, ci să îi cheme, să meargă acolo şi să facă clarificările.

În felul acesta să se poată obţină avizele cât mai repede, având în vedere că vorbim și despre o finanţare europeană de 150 de milioane de euro aici, iar lucrurile trebuie să meargă cât mai eficient", a adăugat Abrudean. În acest moment sunt emise 14 din cele 32 de avize necesare proiectului de centură.

"Scopul acestei întâlniri a fost acela de a urgenta, în limitele legii, obținerea avizelor necesare în vederea utilizării banilor europeni pentru realizarea centurii (150 milioane de euro, termen: 31 decembrie 2023). Mulțumesc d-lui prefect pentru implicarea și susținerea acestui proiect și aprecieri profesionale pentru șefii serviciilor deconcentrate care emit avize pentru acest proiect", a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Prefectul Clujului calcă acceleraţia pentru avizarea Centurii Metropolitane

În 30 octombrie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat varianta 8 de traseu pentru Centura Metropolitană - Transregio Feleac. Ea va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro. 

Documentaţia tehnică şi de urbanism necesară pentru centura metropolitană costă 11,5 milioane de lei, iar documentaţia necesară pentru drumurile de legătură între centură şi oraş este de 6 milioane. Centura va porni de la centura Gilăului spre Florești, apoi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. 

Comenteaza