Prefectul Clujului, ultimele detalii despre alerta de la barajul Someșul Rece: „Menținem situația sub control”

Prefectul Clujului, ultimele detalii despre alerta de la barajul Someșul Rece: „Menținem situația sub control”
| Foto: Facebook.com/tasnadiszilard.official

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a transmis, luni dimineața, o alertă populației în urma deversării barajului Someșul Rece 1. 

Prefectul de Cluj, Tasnádi István Szilárd, susține că situația este sub control și că se află într-o permanentă discuție cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj și cu autoritățile publice locale.

Pe parcursul nopții precedente a fost înregistrat un grad ridicat de pericol în ceea ce priveşte posibilitatea deversării barajului din comuna Măguri-Răcătău. Ca urmare a atenționării primite, împreună cu inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, domnul general Ion Moldovan, m-am deplasat la barajul Someșul Rece 1, unde alături de domnul primar, domnul viceprimar și împreună cu instituțiile de forță, respectiv cu voluntarii pe plan local am analizat în detaliu situația.

Astfel, s-a constatat faptul că din cauza ploilor torențiale care au avut loc în ultimele zile, dar și ca urmare a topirii zăpezii în munți, nivelul apei la barajul Someșul Rece 1 a crescut la un nivel critic, deversarea devenind iminentă, punând în pericol proprietățile și casele de vacanță de sub baraj, respectiv viața oamenilor care locuiesc acolo.

După mai multe convorbiri telefonice cu reprezentanții și cu specialiștii din cadrul Sucursalei Hidrocentrale Cluj, au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, iar în prealabil s-a decis uzinarea (deversarea controlată prin deschiderea vanelor) la fundul barajului, procedură care asigura un debit de scurgere de aproximativ 3-4 mc/s.

La scurt timp după miezul nopții, ca măsură de precauție, s-a decis de către reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții comunei Măguri-Răcătău, alertarea populației prin intermediul platformei RO-Alert, în scop preventiv. Datorită deciziilor luate, creșterea nivelului apei s-a oprit în zori şi este în scădere continuă.

Menținem situația sub control şi sunt în permanentă discuție cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, respectiv cu autoritățile publice locale. Doresc să le mulțumesc domnului general Ion Moldovan și colegilor de la ISU Cluj, domnului primar Alexandru Livescu, domnului viceprimar Petru Prigoană, voluntarilor, polițiștilor și jandarmilor, care s-au prezentat necondiționat la fața locului, mobilizându-se imediat, și nu în ultimul rând experților de la Hidroelectrica Cluj, întrucât toți participanții au tratat cu profesionalism situația creată”, a transmis Tasnádi István Szilárd.

Comenteaza