Preluarea Carbochim de către grupul Iulius, în atenția Consiliului Concurenței

Preluarea Carbochim de către grupul Iulius, în atenția Consiliului Concurenței
| Foto: Mapio

Consiliul Concurenței din România (CCR) a anunțat că analizează tranzacția prin care Carbo Europe, filială a grupului Iulius, preia societatea Carbochim Cluj.

Aceasta este o companie românească specializată în producerea şi comercializarea de produse abrazive. Carbo Europe a fost înfiinţată în anul 2018, având ca obiect principal de activitate fabricarea unor produse chimice. Ea este deţinută de Iulius Holding (compania mamă a grupului Iulius) şi de Adrian Iulian Dascălu, prin intermediul companiilor Carbo One şi Carbo Two.

Grupul Iulius este dezvoltator şi operator de centre comerciale din România, printre principalele proiecte ale sale numărându-se ansamblul urban multifuncţional Palas Iaşi şi patru mall-uri ce funcționează sub brandul Iulius, situate în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava.

În conformitate cu prevederile legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie supusă controlului CCR. Instituția va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Ultima ofertă publică de preluare obligatorie derulată de Carbo Europe pentru 1,5 milioane de acţiuni Carbochim, echivalentul a 31% din producătorul de materiale abrazive din Cluj, s-a încheiat cu o subscriere de 0,14 milioane de titluri, echivalentul a 9,39% din întregul pachet vizat, sau 2,97% din capitalul social.

Oferta intermediată de casa de brokeraj Estinvest s-a derulat între 3 februarie şi 6 martie, la preţul de 15,1 lei/titlu, în apropierea cotaţiei din piaţă din momentul demarării operaţiunii. După încheierea ofertei, Carbo Europe, companie deţinută indirect de omul de afaceri Iulian Dascălu, a ajuns la 71,3% din Carbochim.

În noiembrie a anului trecut, Carbo Europe a ajuns la 68% din producătorul de materiale abrazive din Cluj. Dezvoltatorul imobiliar deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu va aloca 5 milioane de euro pentru a achiziționa toate acțiunile pe care le mai dețin alți investitori la fabrica de produse abrazive industriale.

Operarea uzinei va fi asigurată de aceeași echipă specializată, care s-a implicat în dezvoltarea acesteia până acum, iar activitatea de producție, comercializare și distribuție nu va fi afectată și nu vor fi disponibilizări, conform conducerii Iulius Mall Group (IMG).

IMG, prin societatea Carbo Europe, controlată de Dascălu, a definitivat procesul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni al Carbochim și a lansat o ofertă publică obligatorie. “Aceasta reprezintă materializarea unui obiectiv al dezvoltatorului ieșean în real-estate de a-și diversifica portofoliul, cu orientare spre segmentul producției industriale, de nișă”, conform IMG.

Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Acesta produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut, utilizate în industria prelucrătoare, construcții, pentru uz general sau retail.

Comenteaza