Primăria Cluj-Napoca și UTCN pregătesc licitația pentru autobuzele cu hidrogen

Primăria Cluj-Napoca și UTCN pregătesc licitația pentru autobuzele cu hidrogen

Primăria Cluj-Napoca a contractat serviciile Universității Tehncie (UTCN) pentru a pregăti caietul de sarcini aferent achiziționării mai multor autobuze cu hidrogen pentru transportul public din oraș.

Este vorba despre ''Servicii de consultanţă în elaborarea caietului de sarcini, a criteriilor de selecţie şi a factorilor de evaluare, respectiv în etapa de evaluare tehnică şi financiară a ofertelor care vor fi depuse în cadrul procedurii de achiziţie publică pentru achiziţionarea de autobuze cu pile de combustie şi uzină de producţie şi distribuţie de hidrogen, precum şi participarea în cadrul procesului de recepţie a acestora (elaborare caiet de sarcini, răspuns
la clarificări, evaluare oferte, recepţie şi punere în funcţiune)''. Contractul cu UTCN este de 133.650 lei.

Primarul Boc spunea că, anul acesta, municipalitatea urmează să cumpere microbuze fără șofer și autobuze cu hidrogen. ''Nu cred ca viitorul se mai poate face cu autobuze diesel, poluante, asmd. Viitorul se face cu tren metropolitan, metrou, autobuze electrice, autonome sau hidrogen. La hidrogen, crearea statiilor de incarcare e problema, la electrice e invers. Dar vom avea amandoua. Avantajul pe care il are Clujul este ca avem experit la UTCN si UBB, care se pricep la achizitionarea astfel de autobuze. Obiectivul nostru este sa avem acel proiect pilot, linia verde, de la Sala Sporturilor, prin centru, pana la Palatul de Justitie si sa se intoarca in parc, sa lasam masina. Eu zic chiar sa venim pe jos de la Polivalenta'', a declarat acesta la ZIUA LIVE.

După ce a fost primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice, acum municipalitatea are în vedere să facă pasul către cele cu hidroge, iar în proiectul de buget pentru 2022 este alocată suma de 120.000.000 lei pentru achiziție de astfel de autovehicule.

Pentru prima dată la noi în țară, anul trecut, autobuzul pe bază de hidrogen a fost testat pe principalele artere din Cluj-Napoca. Costă, 500.000 euro. Lansat în iunie 2019, la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm, Solaris Urbino 12 reprezintă avangarda tehnologică a vehiculelor pentru transportul public fără emisii nocive și totodată o soluție sustenabilă pentru orașele care doresc să investească în calitatea mediului pentru locuitorii lor. Alimentat cu hidrogen, vehiculul inovator oferă o autonomie de până la 400 km, păstrând în același timp toate avantajele unui motor electric. Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen este caracterizat de un nivel scăzut de zgomot în timpul deplasării, ce garantează o experiență plăcută de călătorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. Mai mult, confortul pasagerilor va fi asigurat și de o serie de beneficii precum: sistemul de climatizare, camerele de supraveghere, dar și un sistem modern de informare. De asemenea, aceștia își vor putea reîncărca dispozitivele mobile în porturile USB disponibile, în timp ce persoanele cu mobilitate redusă vor avea la dispoziție o rampă și un compartiment pentru scaune cu rotile. et pentru 2022 este alocată suma de 120.000.000 lei pentru achiziție de astfel de autovehicule.

Comenteaza