Primăria face dezbatere publică online pe tema Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030

Primăria face dezbatere publică online pe tema Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030

Primăria va susține o dezbatere publică online pe tema Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), pentru perioada 2021-2030, după ce civicii au criticat municipalitatea că a implicat un număr mic de oameni în dezbaterile publice organizate pe parcusul elaborării documentului de către echipa Băncii Mondiale.

Dezbaterea va avea loc luni, 15 noiembrie, începând cu ora 17:00. Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, până înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței, accesibil la acest link.  Documentele proiectului:

În 1 noiembrie, Iosif Pop, coodonator al asociației Consiliul Civic Local (CCL), a publicat și pe Facebook un punct de vedere cu privire la SIDU, adresat primarului.

„Domnul Primar Emil Boc mimează transparența în deciziile luate în numele clujenilor. Am solicitat în scris, atât dlui.Primar cât și consilierilor locali să urmeze căile legale. Aveți scrisoarea trimisă:

 
1. Cetățenii clujeni chemati să se exprime cu privire la cele 3 proiecte majore care le vor afecta viața în următorii 10 până la 30 de ani și-au exprimat nemulțumirea pentru că participarea la o discuție utilă scopului urmărit îi obliga să parcurga într-un interval limitat la 15 zile un volum de informații extins la peste 1800 de pagini.
 
2. Clujenilor avizați de pregătirea acestor hotărâri le este dificil să înțeleagă de ce Primăria Cluj-Napoca pune în consultare publică atât de târziu strategii pe care le are preluate de la entitățile contractate înca din luna martie 2021.
 
3. Consiliul Civic Local Cluj-Napoca a solicitat încă din primul trimestru al acestui an să fie afișate public toate documentele acestor proiecte, să existe organizate dezbateri sectoriale, cu prezentarea detaliată a strategiilor și a proiectelor avansate, să fie luate în considerare și solutiile alternative venite dinspre cetățeni, așa cum prevede Legea nr.52/2003, privind procedurile transparenței decizionale.
 
4. Pentru cunoașterea opțiunilor clujenilor cu referire la SIDU, Consiliul Civic Local a solicitat în mod repetat să fie aplicat un chestionar de consultare față de soluțiile și opțiunile promovate de
consultant, concluzii pe care vă rugăm sa le afișați pe site.
 
5. Consiliul Civic Local reiterează cerința legala ca înainte de dezbaterea și aprobarea altor strategii pentru municipiul Cluj-Napoca și Aria sa Metropolitană, să fie prezentat și aprobat în C.L. Cluj-Napoca, Raportul de execuție pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă 2014-2020.
 
5. Prin urmare, în numele LADO Cluj-Napoca și a celor 52 de ONG-uri semnatare a Protocolului de susținere a CCL, vă adresăm rugamintea ca în acord cu prevederile Legii nr.52/2003, actualizată la 3 dec.2013, art.6, alin.9, care pretinde ca: “Autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică”.
 
În scopul prezentării și susținerii proiectelor de hotarâri avansate, vă solicitam să organizați în parcursul următoarelor 30 de zile, dezbateri publice cu clujenii interesați, eșalonand cele 3 proiecte de hotărâri la intervale de minim 10 zile calendaristice. Ordinea dezbaterilor ONLINE,propusa de CCL este: Decada I-noiembrie: Aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), pentru perioada 2021-2030, Decada II-noiembrie: Aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca, Decada III-noiembrie: Aprobarea Strategiei de transformare digitală a municipiului Cluj-Napoca. Vă rugăm sa ne confirmați în scris programul dezbaterilor publice organizate și să ne transmiteți conținutul Raportului supus HCL pentru aprobarea Strategiei de Dezvoltare Durabila 2014-2020″.

Comenteaza