Video Primarul Clujului a spus care este cel mai greu șantier din oraș: „Se lucrează sub trafic intens”

Primarul Clujului a spus care este cel mai greu șantier din oraș: „Se lucrează sub trafic intens”
| Foto: Facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Este vorba de proiectul finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente”, care are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, la ZIUA LIVE, că toate proiectele care trebuie să se finalizeze anul acesta sunt în grafic.

Cel mai complicat și mai greu șantier este cel de pe Universității pentru că se lucrează sub trafic, care este intens. Vestea bună constă că, în ultima ședință a Comisiei de Monumente, s-a avizat și forma finală a repunerii pe soclu a statuii Școlii Ardelene. În condițiile acestea, avem forma așa cum trebuia să fie de la început. Îi felicit pe cei de acolo pentru că au reușit să dea o formă legală proiectului. Trebuie făcute toate ca la carte.

Inclusiv acea zonă intră în fază finală de lucru. Este cel mai complicat șantier, dar în același timp este și cel care cred că va face poate cea mai mare diferență dintre proiectele europene. Toate proiectele care au ca termen de finalizare anul 2023 sunt în grafic în acest moment. Probleme apar în fiecare zi, dar nu avem derapaje mari. Se schimbă orașul și infrastructura. Orașul comunist nu a fost construit să ai mașini electrice”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Acest proiect urmărește pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”.

De asemenea, se vor planta peste 250 arbori, sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED și se vor amplasa stații de încărcare pentru mașini electrice, trotinete și biciclete electrice, precum și rastele pentru parcarea bicicletelor.

Având în vedere poziționarea sediului Universității Babeș-Bolyai pe strada Mihail Kogălniceanu, în această zonă va fi integrată o reprezentare de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Comenteaza