Probleme la Cluj! Cinci localități au rămas fără apă potabilă

Probleme la Cluj! Cinci localități au rămas fără apă potabilă

Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Cluj s-a întrunit, marți în ședință, pentru a decide ce măsuri trebuie luate, după ce cinci sate din comuna Chinteni au rămas fără apă potabilă. 

"Urmare a procesului verbal nr. 7574 din 24.06.2022, întocmit de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Chinteni. În cadrul Hotărârii CJSU nr. 99 din 28.06.2022, se constată lipsa apei potabile pe rețeaua de alimentare a comunei Chinteni (localitățile Chinteni, Deușu, Vechea, Sânmartin, Măcicașu) și s-a dispus următoarele măsuri:

  • Primăria și Comitetul Local pentru Situații de Urgență ale comunei Chinteni, în colaborare directă cu Compania de Apă Someș S.A., vor pune în practică, în regim de urgență și cu respectarea întocmai a prevederilor legale actuale în materie, măsurile și acțiunile stabilite în procesul verbal de constatare.
  • Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Chinteni va informa în permanență situația din teren, respectiv stadiul graficului de realizare a măsurilor stabilite cu scopul de a asigura sprijinul instituțional necesar și legal, astfel încât situația semnalată să nu pună în pericol comunitățile locale din zonă din cauza lipsei apei potabile", a informat Prefectura Cluj.

Situație de criză cu apa, anunțată încă de săptămâna trecută. Conducta nu mai face față numărului de consumatori

Compania de Apă Someș S.A. a anunţat că legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict casnice şi a adresat un apel insistent concetățenilor să nu mai utilizeze apa potabilă pentru scopuri agricole, de grădinărit sau zootehnie, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri, izvoare, apă de ploaie colectată etc).

În urmă cu mai bine de o săptămână, pe 20 iunie, primarul din Chinteni, Lucia Magdalena Suciu, i-a informat pe locuitorii comunei că riscă să rămână fără apă potabilă dacă nu ţin cont de îndrumarea autorităţilor.

În atenția locuitorilor comunei Chinteni, având în vedere problemele apărute în legătură cu furnizarea apei potabile, vă adresăm insistent rugămintea de a nu mai folosi apa pentru a uda grădinile pe care le dețineți. În cazul în care problema persistă, reprezentanții Companiei de Apă ne-au comunicat că vor furniza apa pe zone, pentru ca toți locuitorii să beneficieze de apă. De asemenea, în situația în care reprezentanții Companiei de Apă vor depista persoane în timp ce udă în grădină, acestora le va fi sistată furnizarea apei potabile. Vă informăm că pentru îmbunătățirea situației existente, vom realiza cel de-al doilea bazin de apă, în acest moment fiind în faza de autorizare. Depindem în continuare însă de derularea procedurilor de achiziție publică, care pot întârzia atribuirea contractului de achiziție de lucrări", a anunțat primarul Lucia Magdalena Suciu.
Conducta a fost construită 2006, dimensionată pentru un număr de 2.700 de locuitori, iar în acest moment comuna are un număr de aproximativ 8.000 locuitori și nu mai poate asigura debitul necesar consumului", se arată în procesul verbal întocmit vineri, 24 iunie, de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Chinteni.
Comenteaza