Profu' de sănătate recunoaşte: Protecţia dată de vaccin, în urma celei dată de trecerea prin COVID. Dar vaccinul te poate scuti de moarte

Profu' de sănătate recunoaşte: Protecţia dată de vaccin, în urma celei dată de trecerea prin COVID. Dar vaccinul te poate scuti de moarte
| Foto: brownstone.org

Studiile arată că cei care s-au infectat cu COVID şi au scăpat cu viaţă au un nivel de protecţie mai ridicat al imunităţii decât cei care s-au vaccinat, spune profu' de sănătate publică al UBB Cluj, Răzvan Cherecheş.  

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a publicat pe pagina sa de socializare care este gradul de protecţie cel mai ridicat împotriva COVID-19, comparând vaccinarea cu trecerea prin boală.  

"Excelentă analiză a celor 2 studii (CDC și Israel) care au analizat nivelul de protecție dată de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală. Analiza întărește ceea ce am mai postat și eu:

- pe locul 1 ca protecție este imunizarea naturală (trecerea prin infecție) plus vaccinare
- pe locul 2 ca protecție este imunizarea naturală
- pe locul 3 ca protecție este vaccinarea

Acest lucru nu înseamnă că este preferabil să te imunizezi natural", precizează Cherecheş. Acesta atrage atenţia că unii din cei care s-au infectat nu au supraviețuit ca să își construiască imunitate protectoare. Pe de altă parte, vaccinarea te protejează, fără riscurile majore pentru sănătate date de infecție, rircul cel mai mare fiind decesul.

"Acest lucru înseamnă că persoanele care au trecut prin infecție trebuie să aibă statut identic cu persoanele vaccinate, în ceea ce privește accesul și mobilitatea", susţine profesorul UBB. 

Comenteaza