Cum arăta o zi din viața Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea

Cum arăta o zi din viața Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea

Regele Ludovic al XIV-lea este unul dintre cei mai cunoscuți conducători din istoria Franței.

Viața Regelui Soare a fost întotdeauna în atenția publicului, iar fiecare detaliu era stabilit la milimetru.

Ludovic al XIV-lea a trăit între 1638 și 1715 și s-a remarcat prin faptul că a fost unul dintre cei mai longevivi suverani din Europa, reușind să rămână pe tron timp de 72 de ani. A domnit în ceea ce este numită epoca de aur din istoria Franței, o perioadă în care opulența și extravaganța făceau parte din viața sa.

Cum Ludovic al XIV-lea stârnește în continuare interes, oficialii de la Palatul Versailles au făcut public programul zilnic pe care acesta îl avea, pentru ca oamenii să vadă cum trăia un rege în acea perioadă.

Cum arăta programul lui Ludovic al XIV-lea

În fiecare dimineață, la ora 8:30, Ludovic al XIV-lea era trezit de un valet. Era vizitat imediat de medici, care îl supuneau unui control rapid. Apoi începea ritualul de ridicare din pat. Ceea ce frapează este faptul că în jur de 100 de persoane asistau la ceremonia în care era îmbrăcat și aranjat. La micul dejun, el mânca supă.

Apoi, la ora 10:00, mergea spre Sala Oglinzilor, fiind admirat de mulțime, iar ulterior mergea la slujba din Capela Regală pentru câteva minute. La ora 11:00, se întorcea în apartamentul său pentru a conduce diverse consilii de stat, economice sau religioase. Asculta discuțiile miniștrilor, era destul de tăcut, dar avea mereu ultimul cuvânt.

Prânzul avea loc la ora 13:00, iar regele alegea mereu o masă cu vedere la geam. Ludovic al XIV-lea prefera să ia masa cât mai discret, însă existau și situații în care îi chema pe cei din anturajul său să se alăture. Ulterior începea un scurt program de relaxare: fie era plimbat cu trăsura prin celebrele grădini de la Versailles, fie se plimba pe jos, fie mergea la o partidă de vânătoare în parc sau în pădure.

Între orele 18 și 19, fiul lui Ludovic al XIV-lea era cel care trebuia să se ocupe de activitățile de divertisment interior. În paralel, regele semna toate scrisorile care îi erau selectate și pregătite cu atenție de secretarul personal. Se îndrepta ulterior către apartamentul Madamei de Maintenon, unde studia documente alături de cei patru secretari de stat.

Cum noaptea se apropia, Ludovic al XIV-lea lua cina regală la ora 22:00, în fața mulțimii. Apoi mergea în salon pentru a saluta doamnele de la Curte și de aici se îndrepta către cabinetul personal, unde mai avea scurte discuții cu cei prezenți. La ora 23:30 se dădea stingerea și urma un nou ritual de culcare, în care regele era dezbrăcat și pregătit să se bage în pat.

Ludovic al XIV-lea este prezent în filme și jocuri

Nu este întâmplător că cei de la Palatul Versailles au decis să facă public programul pe care regele îl avea cu câteva secole în urmă. Deși a trecut atât de mult timp, Ludovic al XIV-lea rămâne cel mai cunoscut monarh în istoria Franței, motiv pentru care adesea îl putem vedea și în numeroase filme și jocuri. "Versailles" (2015-2018), "The King's Daughter" (2022), "A Little Chaos" (2014) și "Marquise" (1997) sunt doar câteva dintre producțiile făcute despre acest monarh.

Ludovic al XIV-lea a inspirat și apariția unui joc de societate, realizat de Rudiger Dorn. Acesta se bucură de vânzări foarte bune și are nevoie de aproape 2 ore pentru a fi terminat. În același timp, Ludovic al XIV-lea este un simbolul principal și într-un slot video denumit "Versailles Gold". Creat de compania EGT (Amusnet), celebră pentru premiile jackpot cazino Mystery Cards oferite de-a lungul timpului, jocul propune o incursiune în istorie, în acele vremuri glorioase pentru Franța. Alte simboluri prezente pe role sunt o Caleașcă Aurită, Grădinile, dar și simboluri care arată opulența caracteristică acelei perioade.

Comenteaza