Foto OMV Petrom SA urmează a efectua lucrări de remediere pe terenul unui fost depozit din Cluj- Napoca

Amplasamentul unui fost depozit OMV Petrom SA, din zona cartierului clujean Gruia, urmează să
fie remediat pentru ca, la finalul lucărilor, terenul de aproape 20.000 de mp să-și poata schimba
daca va fi considerat neceasar încadrarea din zonă industrială în zonă rezidențială – teren destinat
construcțiilor de locuințe.

În acest sens, joi, 5 ianuarie 2023, la sediul OMV Petrom SA din Dezmir, a fost prezentat Raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul “Lucrări de curățare, remedierea a solului/subsolului și decontaminarea amplasamentului - pe locul fostului depozit dezafectat de produse petroliere nr. 2, judetul Cluj” propus a fi realizat în municipiul Cluj Napoca, strada Romulus Vuia, nr. 160-172, judetul Cluj, în prezența reprezentanților Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj.

Depozitul în cauză a fost construit în anul 1968 și a avut, de-a lungul timpului, o linie de descărcare Cf, 30 de rezervoare cilindrice supraterane, 5 rezervoare îngropate și rampă de descărcare auto, unde a fost manipulat combustibil și ulei. Acesta și-a încetat activitatea în anul 2005, iar în anul 2013 au fost demolate construcțiile aflate pe terenul în cauză, singura construcție care a rămas și astăzi în picioare este un post TRAFO, care nu va fi afectat de lucrările ce urmează să fi executate pe amplasament. În perioada 2016-2017 a urmat o investigare detalitată a amplasamentului: lucrarile au constat in executia a 18 gropi de explorare si 10 foraje de investigare cu prelevarea de probe de sol/subsol.. În anul 2022 a fost întocmit raportul privind impactul asupra mediului.

Așadar, lucrările de remediere a amplasamentului, conform documentelor menționate, presupun: excavarea solului contaminat și transportul acestuia la o stație de bioremediere autorizata, cât și tratarea la fața locului a acestuia în două moduri – tratarea solului prin bioremediere in situ on site și tratarea acestuia cu lancete, la o adâncime mai mare – ex. 5 metri adâncime.

Pentru verificarea calitatii solului contaminat excavat propus a fi transportat la bioremediere se vor
preleva probe de sol din sarje de 250 mc. La finalul lucrărilor de remediere, amplasamentul va fi nivelat și înierbat.

''Pentru obținerea acordului de mediu, au fost demarate toate procedurile necesare. Agenția a  considerat că este nevoie de efectuarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului care inlcude, dezbaterea publică, respectiv prezentarea raportului privind impactul asupra mediului pentru proiect. Toate etapele sunt publicate pe site-ul agenției, au fost comunicate prin comunicări în presă, titularii au invitat toate autoritățile care au putere de decizie și toate cele implicate înprotecția mediului – Garda de Mediu, Apele Române, și vecinătățile. Nu au fost ridicate probleme din partea celor implicați, titularii implementând, cu succes, astfel de proiecte de remediere și pe alte amplasamente pe care aceștia le dețin”, au mai declarat reprezentanții APM Cluj.

În concluzie, OMV Petrom SA urmează să primească acordul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj. Ulterior, se va organiza licitația pentru execuția lucrărilor, cu termen de implementare de 1 an de zile, obținerea autorizației de construire din partea municipalității și demararea lucrărilor –in cel mai scurt timp posibil. La finalul procedurii, conform Primăriei Cluj-Napoca, terenul va fi propus să-și poata schimba daca va fi cazul încadrarea urbanistică din zonă industrială în zonă rezidențială - teren destinat construcților de locuințe.

Comenteaza