Razie pe străzile din Cluj. Câte amenzi s-au dat în prima noapte de "carantină"

Razie pe străzile din Cluj. Câte amenzi s-au dat în prima noapte de "carantină"

Polițiștii au verificat, în noaptea dinspre luni spre marți, dacă la Cluj-Napoca se respectă Ordonanţa militară care prevede ca, la părăsirea domiciliului după ora 22.00, toate persoanele trebuie să aibă completată o adeverinţă de la angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere.

La data de 23 martie 2020, începând cu ora 22:00, echipaje mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au acționat pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, având principalul scop de a verifica respectarea măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020.

Conform polițiștilor, în urma activității desfășurate, au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor art.5, alin.1, din Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020.

Reamintim că, potrivit prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De asemenea, în intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Comenteaza