Live 150.000 de oameni l-au așteptat pe Suveranul Pontif la Iași

150.000 de oameni l-au așteptat pe Suveranul Pontif la Iași

Papa Francisc a fost copleşit de primirea din inima Moldovei. Momente emoţionante în Catedrala Fecioara Maria Regina din Iaşi: Suveranul Pontif a dat jos lanţul de delimitare şi a binecuvântat copiii bolnavi.

Papa Francisc este în a doua zi a vizitei sale Apostolice. La 17:30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei, conform MEDIAFAX. La evenimentul de la Palatul Culturii participă, de asemenea, şi premierul.

Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat peste 85.000 de pelerini. Suveranul Pontif a spus că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

17:40 Papa Francisc salută oamenii şi îi binecuvântează din papamobil. Salută mulţimea şi îi binecuvântează pe pelerinii strânşi pe străzile din centrul Iaşului. Oamenii strigă: "Vivat Papa!". Papa Francisc a urcat în papamobil în faţa Catedralei Romano-catolice din Iaşi, imediat după ce a binecuvântat 800 de bătrâni şi bolnavi. Maşina cu Suveranul Pontif a trecut printre oameni, pe străzile din centrul Iaşului, în drumul spre scena amplasată în faţa Palatului Culturii.

17:39 150.000 de pelerini s-au strâns sâmbătă la Iaşi pentru a-l vedea pe Papa Francisc. La evenimentele publice ale Sanctităţii Sale Papa Francisc de la Iaşi participă 140.000-150.000 de pelerini, anunţă Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019. Potrivit evaluarii din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Iaşi participă 140.000-150.000 de pelerini.

17:23 Momente emoţionante s-au desfăşurat în Catedrala Catolică din Iaşi, unde Papa Francisc salută cele peste 800 de persoane prezente în biserică. Suveranul Pontif a sărutat pe frunte şi a binecuvântat copiii bolnavi. Papa Francisc a dat jos lanţurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii şi bătrânii şi, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni. După ce a dat mâna cu credincioşii, a urmat un moment de rugăciune al Suveranului Pontif.

„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi (pe cei bolnavi - n. red.), că sunteţi cu ei, şi vă mulţumesc vouă bolnavilor că duceţi înainte boala. Acuma, înainte de binecuvântare să ne rugăm împreună la Preasfânta Fecioară Maria”, a spus Suveranul Pontif. După ce a rostit rugăciunea împreună cu credincioşii adunaţi în Catedrală, Papa a spus: „Vă rog frumos să vă rugaţi şi pentru mine”.

Papa Francisc este în a doua zi a vizitei sale Apostolice. După vizita lacCatedrală, Papa Francisc merge la Palatul Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa şi premierul. Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat 85.000 de pelerini.

17:00 Numărul pelerinilor din Iaşi a crescut la 100.000. Potrivit evaluării Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Iaşi şi pe traseele de deplasare participă 100.000 de pelerini. Papa a ajuns la Iaşi, iar înainte de sosirea Suveranului Pontif, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră de la Cacica.

16:40 Mii de oameni sunt l-au salutat şi aplaudat pe Papa Francisc, sâmbătă, la prima vizită în capitala Moldovei, aceştia fiind prezenţi pe trotuare pe tot traseul de la aeroport la Episcopia Catolică unde a ajuns Suveranul Pontif. Pe traseul dintre Aeroportul din Iaşi şi episcopia Catolică au fost mii de oameni, pe trotuare, care l-au salutat pe Papa Francisc, la prima vizită în capitala Moldovei.

16:20 Papa Francisc a ajuns la Iaşi, întâmpinat de primarul oraşului şi de reprezentanţi catolici şi ortodocşi. Aeronava cu Suveranul Pontif a aterizat pe Aeroportul din Iaşi. Papa pleacă cu Loganul albastru, maşina care l-a transportat pe întreg parcursul vizitei în România.

Papa Francisc a ajuns la Iaşi, unde este aşteptat de peste 75.000 de oameni pe străzile din centrul oraşului. Înainte de sosirea Suveranului Pontif, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră de la Cacica. Oamenii adunaţi în centrul oraşului au întruntat o ploaie torenţială cu grindină şi au fost nevoiţi să îşi folosească umbrelele sau pelerinele pentru a se proteja. Autorităţile au pregătit pentru credincioşi 30.000 de pelerine.

La Iaşi, Suveranul Pontif va vizita Catedrala Romano-Catolică, după care va merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. Înainte de sosirea Papei, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră, de la Sanctuarul din Cacica. Icoana a fost purtată prin centrul oraşului până la scena din faţa Palatului Culturii.

Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră este un basorelief de 86 x 60 cm, din lemn aurit şi argintat. Icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe Pruncul Isus care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată învăţând poporul. Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică, fiind vorba despre „Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia).

Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat 85.000 de pelerini. Suveranul Pontif a spus că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

Judeţul Iaşi este sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, de sâmbătă, de la 10:00, până duminică, la 06:00. Meteorologii anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină de medii şi mari dimensiuni. Şi hidrologii au emis avertizări pentru judeţul Iaşi. Astfel, de la ora 14:00 a intrat în vigoare o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe râul Bârlad, în amonte de Bârlad, iar pe afluenţii Prutului şi în bazinul superior al râului Bârlad este cod galben.

16:00 Zeci de oameni s-au strâns încă de sâmbătă la prânz în centrul Iaşiului în aşteptarea Papei Francisc. Pelerinii au de înfruntat o ploaie torenţială cu grindină, astfel că şi-au deschis umbrelele, şi-au luat pelerinele pe ei ori s-au refugiat sub copacii din zonă.

Comenteaza