Foto 17 ani de existență a Mitropoliei Clujului. De Buna Vestire, credincioșii sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană

17 ani de existență a Mitropoliei Clujului. De Buna Vestire, credincioșii sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană
| Foto: Mitropolia Clujului

Pentru marcarea împlinirii a 17 ani de existență a Mitropoliei Clujului, un sobor de șapte ierarhi, în frunte cu ÎPS Mitropolit Andrei, vor săvârși, sâmbătă, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană.

De praznicul Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie va fi săvârșită, începând cu ora 9.30, de un sobor de șapte ierarhi, format din ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și PS Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopul Devei și Hunedoarei

Sunt așteptați la eveniment credincioşi, a personalităţi din lumea culturală şi academică, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

17 ani de Mitropolie la Cluj

La data de 25 martie 2006, de sărbătoarea Bunei Vestiri, lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”, a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, punea piatra de temelie pentru Catedrala din inima orașului, dar și 90 de ani de la sfințirea acestui important monument de artă românească din centrul capitalei culturale și spirituale a Transilvaniei.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza