Bilanţul Arhiepiscopiei Clujului pe 2015: află care sunt cele mai importante realizări de anul trecut şi priorităţile pe 2016

Bilanţul Arhiepiscopiei Clujului pe 2015: află care sunt cele mai importante realizări de anul trecut şi priorităţile pe 2016
Arhiepiscopia Clujului a prezentat sâmbătă bilanţul pe 2015, sub aspect administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Evenimentul a avut loc la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

Conform datelor prezentate, evenimentul anului în Arhiepiscopia Clujului a fost Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, care a avut loc între 4 şi 7 septembrie 2015 şi la care au participat 6.100 de tineri din mai multe colţuri ale lumii.

Implicarea în societate, fondurile strânse, bisericile contruite

În ceea ce priveşte misiunea în societate, sectorul misionar-social al Arhiepiscopiei are în derulare 40 de proiecte şi programe sociale, de care au beneficiat anul trecut peste 12.000 de persoane.

Au fost inaugurate Serviciul de ambulanță „Filantropia Ortodoxă" din Bistriţa, Centrul rezidenţial pentru vârstnici din localitatea Maieru, Brutăria Artos din Popeşti, Cluj, ca structură de economie socială, şi construcţia unei case pentru trei copii orfani în localitatea Pădureni, Cluj.

"În 2015 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 606.046 le: din „Fondul
Filantropia" suma 120.776 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale), din proiectul „Cutia
milei pentru săraci" suma de 230.270 lei, şi suma de 255.000 lei, rezultată în urma colectei
organizate pentru victimele incendiului din Clubul „Colectiv". 51 de răniţi în această tragedie au primit direct din partea Arhiepiscopiei suma de 5.000 de lei",
a transmis Arhiepiscopia.

La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 286.600 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii lipsiţi de posibilităţi materiale. De asemenea, în 2015 în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 79 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 14 biserici.

Tinerii, permanentă prioritate pentru biserică

Una din preocupările Arhiepiscopiei în 2015 a fost dezvoltarea unei infrastructuri pentru munca cu tineretul, astfel că  în data de 7 iulie 2015 a fost inaugurat Centrul misionar de tineret Ioan Bunea din Sângeorz Băi. În primele cinci luni de activitate Centrul a găzduit tabere şi întâlniri la care au participat peste 1.750 de tineri.

Tot anul trecut au fost organizate 16 tabere pentru copii şi tineri, cu peste 1.200 de participanţi. La Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a fost inaugurată capela Sfânta Muceniţă Ecaterina, din cadrul extensiei gimnaziale, şi a fost continuat poiectul de dezvoltare şcolară, care va ajunge în acest an la structura completă, cu toate cele trei cicluri de pregătire.

De asemenea, au fost începute lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu a oferit 35 de
burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare de 80.400
de lei, la care se adaugă şi bursele de 30.000 de lei acordate de Arhiepiscopie.

Proiectele prioritare pentru 2016

Printre principalele proiecte din acest an ale Arhiepiscopiei se numără inaugurarea primului
cămin din cadrul Campusului Teologic Nicolae Ivan, continuarea lucrărilor la mozaicul din
Catedrală, demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social Sfântul Apostol Andrei din Cluj,
demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Cluj, Făget, inaugurarea Centrului socioeducaţional din Gilău şi darea în folosinţă a caselor de tip familial de la Mănăstirea Floreşti.

Comenteaza