Foto Boc, despre Crihălmeanu: "A intrat în rândurile bisericii, încă din perioada comunistă, fiind urmărit de securitate"

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, răpus de COVID. 

"Am participat astăzi la slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca a fost o personalitate marcantă a vieții religioase și culturale din țara noastră, un ierarh cu o înaltă vocație a unității și bunei înțelegeri între cultele recunoscute și un promotor al valorilor naționale și europene.

În aceste clipe de durere, suntem alături de comunitatea greco-catolică și de credincioșii, din Cluj-Napoca și România, care l-au iubit și apreciat, indiferent de confesiune. Sincere condoleanțe! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Toți cei care l-am cunoscut și apreciat pe Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu nu am crezut că așa de repede și de dramatic ne va părăsi în marea trecere spre o lume mai bună și dreaptă. Am fost, alături de mii de clujeni, triști și înfrigurați, să-l conducem pe ultimul drum, pe un mare și important ierarh român, mult iubit de către comunitatea creco-catolică, dar și respectat de către credincioșii de alte confesiuni. Personalitate carismatică, cu atitudine și privire de om blajin, născut din vechea stirpe a prelaților greco-catolici școliți la academia națională a Blajului, PS Florentin Crihălmeanu va rămâne un simbol și un far călăuzitor al credinței noastre din Ardeal. A intrat în rândurile bisericii persecutate și clandestină, încă din perioada comunistă, fiind urmărit de securitate. Ca tânăr absolvent de politehnică și inginer dintr-o fabrică clujeană a cunoscut neajunsurile totalitarismului și persecuția credincioșilor greco-catolici de către regimul comunist, care desființase Biserica Unită cu Roma în fatidicul an 1948.

În 1986 a început studiile teologice în particular, având ca îndrumător spiritual pe Părintele Pantelimon Aștilean. A participat cu asiduitate la slujbele clandestine organizate de preoții Bisericii greco-catolice interzise de regim. După revoluția din Decembrie 1989, viitorul episcop a participat activ la viața renăscutei Biserici Române Unite cu Roma, fiiind un apropiat al preotului și fost deținut politic Tertulian Langa. În anul 1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca. A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990, în Piața Libertății din Cluj, de către episcopul de Cluj-Gherla, George Guțiu. A devenit un preot de vocație dedicat problemelor comunității. În perioada 1990 - 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana⁠ din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) cu calificativul Magna cum laude și, în 16 iunie 1994, licența în Teologie cu calificativul Summa cum laude. În 1994 devine profesor la Institutul Teologic Român Unit, Greco-Catolic, „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Iar apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene. La 6 ianuarie 1997 a avut onoarea și bucuria de a fi consacrat episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica "Sfântul Petru" din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea arhiepiscopului ad-personam George Guțiu în anul 2002.

La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare ca episcop eparhial, în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj, în prezența arhiepiscopului ortodox al Clujului, Bartolomeu Anania, care l-a apreciat foarte mult. Preasfinția sa a fost și un cărturar valoros, astfel, în 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală "Urbaniana" din Roma, după susținerea tezei ”Focul Spiritului Sfânt”.

Nu era un polemist sau un om al contradicțiilor, ci o fire de intelectual rasat, de fin cărturar, care prin smerenie și modestia afișată își arăta adevărata forță a ierarhului care unește în comuniune, cu o viață dedicată întru Hristos. Forța sa era smerenia sa! Viața și-a oferit-o Bisericii Române Unite cu Roma și credincioșilor din Ardeal. Era un patriot, fără să facă paradă de devotamentul față de țară, dar știa să fie ferm în a-și impune punctul de vedere pe linia strămoșilor ardeleni educați la Școala Ardeleană și Mica Romă a Blajului.

De PS Crihălmeanu se leagă multe realizări ale eparhiei de Cluj-Gherla, mai ales construcția catedralei greco-catolice ”SF. Iosif” din Piața Cipariu, care a dedicat-o mărturisitorilor din temnițele comuniste. S-a implicat activ în realizarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu de pe B-dul Eroilor din fața Catedralei ”Schimbarea la Față”, pentru care avea o mare admirație. A contribuit la editarea cunoscutelor memorii ale marelui cardinal care a citit declarația Marii Unirii de la 1 decembrie 1918, publicându-le cu titlul crezului său: ”Credința noastră este viața noastră”. Atât de mult a contribuit PS Crihălmeanu la formarea a numeroase generații de creștini și la edificarea unor evenimente și ctitorii culturale, încât poate fi considerat un fondator de mărturisire și credință. A fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea pe care l-a venerat și i-a adus moaștele în țară și a fost unul dintre organizatorii vizitei Papei Francisc la Blaj, în anul 2019. Activitatea pastorală și ecumenică a PS Crihălmeanu i-a fost recunoscută, fiind distins cu numeroase medalii și distincții de stat și religioase. În anul 2000 i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

PS Florentin Crihălmeanu a fost o prezență vie în viața culturală și religioasă a municipiului nostru.
În acest moment greu, când PS Florentin Crihălmeanu trece în rândul marilor drepți ai bisericii, voi afirma, cu emoție, despre un ierarh pe care l-am apreciat și respectat, că a fost un model de credință și demnitate pe care, noi, cei de aici trebuie să-l urmăm! Testamentul pe care ni l-a lăsat, PS Florentin Crihălmeanu, este hristic: dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase recunoscute, precum și un patriotism luminat în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește popoare și religii. Pentru Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu crezul cardinalului Iuliu Hossu i-a fost țel viață: ”Credința noastră este viața noastră!”

Dumnezeu să-l odihneasă în pace!", a scris edilul Emil Boc. 

Etichete
Comenteaza