Calendar Creștin Ortodox 22 martie: Sfântul Vasile de Ancira și Sfânta Drosida sunt prăzuiți de credincioși

Calendar Creștin Ortodox 22 martie: Sfântul Vasile de Ancira și Sfânta Drosida sunt prăzuiți de credincioși
| Foto: crestinortodox.ro

Pe 22 martie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Vasile de Ancira, cel care a fost jupuit de viu pentru credința în Hristos, și pe Sfânta Drosida, fiica Împăratului Traian.

În ziua de 22 martie, Biserica Ortodoxă prăznuieste moartea mucenicească a Sfintei Drosida.

Sfânta Dorsida, fiica împăratului Traian

Cu această ocazie ni se înfățișează și o enigmă, mai bine zis o existență enigmatică, chiar aceea a sfintei. Aceasta pentru ca sinaxarul Bisericii noastre afirmă nici mai mult nici mai putin decât aceea ca Sfânta Drosida a fost fiica împaratului Traian, potrivit crestinortodox.ro.

Primele mențiuni despre Sfânta Drosida le găsim în vremea Sfântului Ioan Gura de Aur, atunci când acesta era preot în Antiohia.

Sfântul Vasile de Ancira, apărătorul credinței

Sfântul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, în vremea domniei împăratului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru ravna sa de a apăra dreapta credință ortodoxă, împotriva chiar și a împăratului celui păgân.

Urmând la tronul împaratesc împăratul Iulian Apostatul, acesta a inceput a prigoni puternic pe creștini. Sfântul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredința împăratului și relele lui fapte împotriva creștinilor, motiv pentru care sfântul a și fost aruncat în închisoare.

Când împaratul a cautat să-l câștige de partea sa pe sfânt, spre a nu-l omorî și a tulbura poporul împotriva lui, Sfântul Vasile i-a raspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ți-a încredintat ție împărăția aceasta pământească; de aceea va fi luată ea de la tine, foarte curând.” Și alte asemenea profeții, descoperite de Dumnezeu sfântului.

Împăratul Iulian s-a umplut de mânie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit ca trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâsii de piele. După alte cateva zile, împaratul a venit iar la el, să vada daca nu a renunțat la cele dintâi. Văzându-l pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, zise: „Apucă și mănancă, împârate, căci dulce iți este ție acest fel de hrana, iar mie Hristos îmi este Viața!” Rușinat, împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii și-au continuat porunca pană ce sfântul și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, la anul 363.

Troparul Sfantului Vasile din Ancira

Mucenicul Tău, Doamne Vasile, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot pe 22 martie, facem pomenirea:
Sfintelor mucenițe Calinica și Vasilisa;
Sfântului Cuvios Mucenic Eftimie.

 

Comenteaza