Calendar Creștin Ortodox 7 aprilie. Este prăzuit Sfântul Mucenic Caliopie

Calendar Creștin Ortodox 7 aprilie. Este prăzuit Sfântul Mucenic Caliopie
| Foto: pravila.ro

Pe 7 aprilie, credincioșii îl pomenesc în zi de post al Paștelui pe Sfântul Mucenic Caliopie, care pentru credința în Hristos, a fost răstignit cu capul în jos, precum Sfântul Apostol Petru.

Sfântul Caliopie a viețuit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost unicul fiu al unui părinte de rang senatorial din Perga Pamfiliei. Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, mama sa l-a așezat într-o corabie, i-a dat aur și l-a trimis în cetatea Pompeiopolis. Ajuns în această cetate, refuza să ia parte la o sărbatoare în cinstea zeilor. Motiv pentru care este dus la comandantul Maximus. Sfântul Caliopie va mărturisi înaintea acestuia că este creștin. Va fi supus la diferite chinuri, ca în cele din urma să fie osândit la moartea pe cruce. 

Când a fost dus la locul rastignirii, mama sa a strecurat cinci bani mari de aur în mana calaului, spunandu-i să-l aseze pe fiul ei cu capul în jos, nu in felul în care a stat Mântuitorul. Caliopie a fost răstignit cu capul în jos în Sfanta și Marea Zi Joi. A doua zi, când au coborât de pe cruce trupul neînsuflețit al Sfăntului Caliopie, mama sa a căzut îmbrățișându-l și a murit. Ei au luat mucenicia cu cinste în anul 304.

Tot pe 7 aprilie, facem pomenirea:
- Sfântului Gheorghe, episcopul Mitilenei;
- Sfintei Mucenițe Achilina și a două sute de sfinți mucenici din Sinope.
- Sfântului Mucenic Rufin, diaconul;

Comenteaza