Calendar Ortodox 12 aprilie. Creștinii îl prăzuiesc pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Calendar Ortodox 12 aprilie. Creștinii îl prăzuiesc pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
| Foto: doxologia.ro

Pe 12 aprilie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, cel care a fost înecat pentru credința în Hristos.

Sfântul Mucenic Sava s-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului. Părintele său duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau călugări misionari în ținutul Buzăului unde, probabil, era și o episcopie și converteau la creștinism numeroși daco-romani, goți și „barbari" închinători la idoli.

În actul martiric al Sfântului Mare Mucenic Sava, se spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paști, noaptea, ostașii lui Athanaric, au prins pe preotul Sansala, cât și pe fericitul Sava, i-au legat și i-au bătut, făcându-le multe răni pe trup, ca să se închine idolilor și să mănânce cele jertfite lor. Sfântul Sava, înfruntându-i cu bărbăție, a fost condamnat la moarte prin înecare. Legandu-i un lemn de gat, l-au aruncat în râul Buzău.

Așa s-a săvârșit Sfântul Mucenic Sava la vârsta de 38 de ani. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie, 372. Moaștele sale au fost luate de creștini și de preotul Sansala și ascunse. Apoi, de frica goților, „au fost trecute din țara barbară în România", adică în Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia, potrivit crestinortodox.ro.

Prin anii 373-374, la cererea Sfântului Vasile cel Mare către dregătorul Scitiei Mici, Iunius Soranus, „de a-i trimite moaște de sfinți", prezbiterii din Dacia au trimis moaștele Sfântului Mucenic Sava la Cezareea Capadociei, însoțite de o scrisoare. Scrisoarea, întocmită de un preot învățat din Dacia sau de Sfantul Bretanion de la Tomis, poarta titlul „Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Gotia (Dacia) către Biserica lui Dumnezeu ce se găseste în Capadocia și către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Ea a fost adresată, deci, tuturor Bisericilor locale, nu numai celei din Capadocia, dându-i-se un caracter ecumenic, universal, căutand să facă cunoscut tuturor ca și în Dacia Carpatică sunt martiri pentru Evanghelia lui Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

Mucenicul Tău Doamne, Sava, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot pe 12 aprilie, facem pomenirea:

  • Sfâtului Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia Mică;
  • Sfântul Neofit Zavoratul;
  • Cuvioasei Antuza;
  • Sfinților Mucenici Dima și Protion;
  • Cuvioșilor Mucenici Mina, David și Ioan; 
  • Cuviosului Părintelui nostru Acachie cel Nou; 
  • Cuviosului Isaac Sirul; 
  • Sfântului lerarh Zenon Mărturisitorul, episcopul Veronei;
Comenteaza