Calendar ortodox 13 decembrie. Sărbătoare cu cruce neagră. Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitorul părinţilor şi a copiilor

Calendar ortodox 13 decembrie. Sărbătoare cu cruce neagră. Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitorul părinţilor şi a copiilor
| Foto: playtech.ro

În data de 13 decembrie, creștinii îl celebrează pe Sfântul Ierarh Dosoftei, cel care a tipărit pentru prima oară Acatistul Maicii Domnului.  Sfântul Dosoftei este considerat ocrotitorul părinților și copiilor, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați.

Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, s-a născut la Suceava în anul 1624, la data de 26 octombrie, primind la botez numele Dimitrie. Acasă, Sfântul primise o educație autentică creștină. Mai târziu, tânărul Dimitrie a mers la Iași, la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat în timpul domnitorului Vasile Lupu. De aici se îndreaptă spre Liov, unde va studia la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, unde va învăța limba greacă, latină, slavona bisericească și poloneza, devenind unul dintre poligloții vremii. În anul 1658 a fost ales episcop de Huși, la vârsta de 34 de ani, datorită calităților sale de cărturar. Între anii 1660-1671 a fost episcop de Roman, iar între anii 1671-1686 a fost mitropolit al Moldovei.

Mitropolitul Dosoftei, unul dintre cei mai mari cărturari români

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut ca primul poet național, primul traducător în limba română a cărților de slujbă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în română, al unor cărți din literatura dramatică și istorica universală, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții.

Toată viața sa, Sfântul Dosoftei a dedicat-o slujbei pentru binele poporului și limbii române. Pe vremea mitropolitului, slujbele erau oficiate în limba greacă veche sau în slavona bisericească. Mulți credincioși nu puteau înțelege aceste limbi. Mitropolitul Dosoftei s-a îngrijit toată viața cu traducerea cărților de cult, pentru ca slujbele să poată fi ținute în limba poporului: „să-ntaleaga tot spasenia lui Dumnedzau cu întreg înțeles”.

Condac Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, glasul al 3-lea

Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea drept-credincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

Comenteaza