Calendar Ortodox 17 martie: Sfântul Alexie este prăznuit de creștini. Irlandezii îl sărbătoresc pe Sfântul Patrick

Calendar Ortodox 17 martie: Sfântul Alexie este prăznuit de creștini. Irlandezii îl sărbătoresc pe Sfântul Patrick
| Foto: crestinortodox.ro

Pe 17 martie, zi din Postul Paștelui, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Alexie, „omul lui Dumnezeu”, care s-a dat drept cerșetor la o biserică doar pentru a-l sluji pe Domnul fără ca lumea să-și dea seama. A fost înhumat la loc de cinste, în Biserica Sfântului Apostol Petru. Tot pe 17 martie, Iirlandezii îl cinstesc pe Sf. Patrick în stilul lor caracteristic.

Sfântul Alexie a fost singurul copil al dregătorului Eufimian. Cu cât înainta în viață, cu atât creștea în sufletul lui și dorința nemurii și a vieții veșnice. Toate bunătațile pământești i se păreau lucruri de nimic.

Eufimian l-a cununat pe Alexie cu o fecioară încuviințată, dar împotriva vointei tânărului. De aceea, chiar din seara nunții, Alexie a părăsit în taină nu doar legătura pe care nu a dorit-o, ci și casa părinților săi. A fugit la biserica din Edesa, unde a stat 18 ani, îmbrăcat sărăcacios și hrănindu-se din mila celor care veneau la biserică. Când s-a făcut cunoscut celorlalți că este un om al lui Dumnezeu, el s-a înspaimântat de lauda oamenilor ca de o primejdie de moarte, și în taina a plecat spre Tarsul Ciliciei. Însă, corabia sa de călătorie a naufragiat, a fost luată de vânturi și purtată pe ape până la Roma, locul nașterii sale. Sfântul Alexie a văzut în această întâmplare mâna lui Dumnezeu, și astfel a hotărât să meargă la casa tatălui său și acolo, sub chip de străin, să-și petreacă în continuare cu pocăință cealaltă vreme a vietii sale. Ajuns în casa părinților, nemaifiind cunoscut de nimeni, a fost luat în derâdere și batjocorit de servitori, potrivit crestinortodox.ro

Cand i s-a apropiat sfârșitul, el a alcătuit o scrisoare, a strâns-o în mână, și întinzându-se, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în ziua de 17 martie. După o descoperire dumnezeiască în Biserica celor Doisprezece Apostoli, împăratul și patriarhul au primit porunca de a-l căuta pe „omul lui Dumnezeu”. La scurt timp, s-a descoperit ca acest „om al lui Dumnezeu" era fiul lui Eufimian, care trăise ca un cerșetor în curtea acestuia, timp de saptesprezece ani.

Împăratul a citit scrisoarea cu voce tare și toti au fost cuprinși de spaimă. La atingerea de sfintele sale moaște bolnavii se vindecau, căci din trupul lui izvora un mir bine-mirositor. Trupul Cuviosului Alexie a fost ingropat cu cinste in Biserica „Sfântul Apostol Petru".

Troparul Sfântului Cuvios Alexie

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adanc ai făcut ostenelile tale însuțit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Alexie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Tot pe 17 martie îi cinstim pe:

  • Sfântul Mucenic Pavel;
  • Sfântul Cuvios Teostirict Marturisitorul;
  • Sfântul Mucenic Marin;

Sfântul Patrick

Sfântul Patrick este cel mai iubit și cel mai cunoscut sfânt al Irlandei. Sfântul Patrick, luminatorul Irlandei, s-a născut în jurul anului 381 d.Hr., într-un sat numit Bannaven Taberniae. Sfântul Patrick provine dintr-o familie de slujitori ai altarului - bunicul său Potitus a fost preot, iar tatăl său Calpurnius, diacon. Numele Patrick sau Patrichie însemnă în limba latină om de neam mare. Din relatarea vieții sale, aflăm că la vârsta de 16 ani ajunge să uite de Dumnezeu.

Comenteaza