Calendar Ortodox 18 martie: Sfântul Chiril al Ierusalimului este prăznuit de credincioși

Calendar Ortodox 18 martie: Sfântul Chiril al Ierusalimului este prăznuit de credincioși
| Foto: doxologia.ro

Pe 18 martie, zi din Postul Paștelui, ortodocșii îl cinstesc pe Sfâtul Chiril al Ierusalimului, mare diacon exilat de 3 ori în urma conflicelor cu ereticii arieni.

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim, în anul 315 după Hristos, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare. Sfântul Chiril a fost hirotonit diacon de către Macarie al Ierusalimului, iar preot de episcopul Maxim II. În legatură cu hirotonirea sa ca episcop, în anul 348, de către Acaciu, episcop arian, există semne de întrebare. Cum putea un episcop arian să numească pe cineva care nu-i împărtășea învățătura pe care o vestea?

După numirea sa pe scaunul episcopal al Ierusalimului, a izbucnit un conflict deschis pentru supremație între Acaciu și Chiril, acesta din urmă pretinzând primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic. Cearta a dus la exilarea de trei ori a lui Chiril. Exilurile lui Chiril determină sinodul de la Antiohia din 379 să-l trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să cerceteze aceasta situatie. Sfântul Grigorie mărturisește că Biserica de la Ierusalim are parte de o credință sănătoasă, potrivit crestinortotodx.ro

Sfântul Chiril participă la sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381, unde își mărturisește ortodoxia credinței.

Sfântul Chiril a avut de dus două lupte grele în viața lui: una împotriva ereticilor arieni care deveniseră foarte puternici în timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealaltă împotriva evreilor care, în timpul lui Iulian Apostatul, nepotul Marelui Constantin, aveau mari privilegii și puteri.

Sfantul Chiril a trecut la cele vesnice in anul 386, în timpul domniei îmăratului Teodosie cel Mare.

Troparul Sfântului Chiril al Ierusalimului

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-ai arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele inalte, cu sărăcia cele bogate. Parinte ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Tot pe 18 martie, facem pomenirea:

- A zece mii de mucenici;
- Sfinților Mucenici Trofim, Evcarpion și cei împreună cu dânșii;
- A Mariei, sora lui Lazar;
- Sfântului Nicolae Velimirovici.

Comenteaza