CALENDAR ORTODOX 20 martie. E sărbătoare mare!

CALENDAR ORTODOX 20 martie. E sărbătoare mare!

Luni, 20 martie 2023, e sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși.

 În calendarul ortodox sunt pomeniți Sfinţii Cuvioşi Părinţi, ucişi de arabi în Mănăstirea Sfîntul Sava cel Sfinţit și Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul. Cei ce poartă numele Nichita, dar și derivatele sale, sunt sărbătoriți. Deși, oficial, ziua onomastică este celebrată pe 7 ianuarie, pe 30 martie au ocazia de a fi din nou în centru atenției.

Acest prenume își are rădăcina de la numele grecesc ”Niketas”. Are la baza elementul nike, de la verbul nikao, adica a invinge (de unde si substantivul victorie - nike). Acest element se întalnește și la nume ca Nicolae, Nichifor sau Nicodim. Mai întalnim și formele de Nechita, Michita, Nichitus, Chita, Chitu, Chitila si altele.

În vremea eresului luptătorilor de icoane de pe vremea împărăţiei lui Leon Armeanul, Sfântul Ierarh Nichita s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, de vreme ce s-a nevoit mult împotriva credinţei celei rele, mustrând şi lepădând dogmele cele necredincioase, apoi, învăţând şi sfătuind cu dreaptă credinţă a se închina icoanei lui Hristos, a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu şi a tuturor sfinţilor, potrivit a1.ro.

 

Comenteaza