Calendar Ortodox 24 iulie 2022: O mare sfântă este celebrată în această zi

Calendar Ortodox 24 iulie 2022: O mare sfântă este celebrată în această zi

 La data de 24 iulie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Hristina.

Hristina provenea din cetatea Tirului. Ea era fiica unui comandant de osti pe care il chema Urban. Iar acesta, ducând-o într-un turn înalt unde o lăsa alături de zeii sai poleiți cu aur si argint si împodobiți cu foarte multe podoabe, ii ordona sa își petreacă acolo restul timpului si sa aducă jertfa idolilor. 

Sfânta Hristina considera pe bună dreptate că acei idoli nu sunt adevăratul Dumnezeu ci făcuți de oameni, cazu in genunchi si începu sa se roage la Dumnezeu. Uitându-se pe geam văzu cerul iar din fapturi înțelesese mesajul Creatorului. Astfel, Hristina distrusese toți idolii pe care tatăl sau ii avea, iar bunurile le-a împărțit celor nevoiași si bătuți de soarta. 

Pentru faptele pe care le-a făcut, tatăl sau ordona ca fiica lui sa fie supusa la o mulțime de chinuri.

Prima ordin a fost ca Hristina sa fie întemnițată si sa nu primească mâncare.

Si asa va rămâne Sfânta fără a manca multa vreme, bucurându-se doar de hrana îngerească, tămăduindu-se de durerile rănilor provocate de păgâni. Apoi este aruncata in mare, însă bunul Dumnezeu ii oferă dumnezeiescul Botez, ajungând pe uscat cu ajutorul unui înger pe care Creatorul îl trimisese in ajutorul acesteia. 

Când a auzit ca fiica sa este vie, Urban a ordonat ca aceasta sa fie închisă in temniță. În noaptea in care Urban și-a aruncat în închisoare fiica, acesta muri. In locul lui său vine un bărbat pe nume Dion, care o chemă pe Hristina la judecată. Datorită faptului ca aceasta își mărturisise credința pentru Hristos si dragostea nemărginită pentru Mielul lui Dumnezeu, Hristina a fost chinuita teribil, potrivit  calendarulortodox.ro.

După ceva vreme, Iulian îi ia locul lui Dion, și de asemenea, o supune pe muceniță la foarte multe chinuri. Si fiind lovita Sfanta Mucenita Hristina de slujitorii acestuia cu sulite, isi da sufletul in mainile Domnului, primind astfel cununa muceniciei.

Comenteaza