Calendar Ortodox 4 decembrie 2023. Ce sărbătoare importantă este pentru creștini

Calendar Ortodox 4 decembrie 2023. Ce sărbătoare importantă este pentru creștini

Pe 4 decembrie în fiecare an, Sfânta Mare Muceniță Varvara este prăznuită în calendarul ortodox.

Conform calendarului ortodox, la data de 4 decembrie 2023, biserica îi cinstește pe Sfânta Mare Muceniță Varvara și pe Sfântul Cuvios Ioan Damaschin. Este sărbătoare cu cruce neagră, astfel că s-a rânduit zi cu dezlegare la pește, în postul Crăciunului.

Varvara a trăit pe vremea domniei Împăratului Maximian și provenea dintr-o familie bogată de păgâni. Pentru că era foarte frumoasă, tatăl său a închis-o într-un turn, cu gândul de a o proteja de lumea de afară.

În timp ce era captivă, tânăra a început să se întrebe cine a creat tot ceea ce vede în jurul său, fiind sigură că undeva există o putere mai mare decât idolii la care se închina tatăl său.

Atunci când tineri din toată lumea veneau să o ceară în căsătorie, Varvara îi respingea și l-a amenințat pe tatăl său că se va sinucide, dacă mai insistă să o dea cuiva.

Speriat, bărbatul realizează că a greșit când a închis-o în turn și îi dă voie să iasă, pentru a cunoaște lumea. 

Sfânta Varvara a făcut cunoștință cu mai multe fete creștine, care au învățat-o cine este Dumnezeu și tainele creștinismului. La scurt timp, aceasta a primit și botezul Domnului, de la un preot deghizat.

A petrecut mult timp ascunsă, în post și rugăciune. La un moment dat, Sfânta Muceniță Varvara a mărturisit tatălui său credința în Dumnezeu, însă acesta s-a înfuriat și a vrut să o lovească.

Sfânta Varvara a fugit și s-a ascuns în munți, într-o peșteră, dar a fost dată de gol de un păstor din zonă. Tatăl său a bătut-o și a predat-o prefectului cetății, care a încercat să o convingă să renunțe la creștinism.

După mai multe suferințe, Sfânta Varvara a trecut la cele veșnice prin decapitare, potrivit wowbiz.ro.

Comenteaza