Calendar ortodox 4 septembrie 2022: Sărbătoare importantă pentru creștini

Calendar ortodox 4 septembrie 2022: Sărbătoare importantă pentru creștini

În fiecare an, la data de 4 septembrie 2022, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Vavila și Prorocul Moise. 

Sfântul Mucenic Vavila a trăit în vremea împăratului Numerian. După ce a jertfit idolilor pe copilul unui conducator păgân, Numerian a mers către biserica în care slujea Sfântul Vavila, să vadă ce se petrece în ea.

Atunci, Sfântul Vavila l-a oprit pe împărat sa intre în biserică, spunând ca nu este creștin. 

Împăratul Numerian, acuzat de insulta adusă împăratului, l-a chemat pe Sfântul Vavila la palatul său și i-a cerut să jertfească zeilor. În timp ce Sfântul Vavila era supus la chinuri grele, împăratul a poruncit sa fie uciși alți trei copii, fii duhovnicești. După moartea copiilor a fost ucis și Sfantul Vavila.

Sfântul Proroc Moise a fost omul ales de Dumnezeu să scoată poporul evreu din robia egipteană și să îl ducă în Țara Făgăduinței, Canaan.

El ar fi provenit din seminția lui Levi. În Cărțile Pentateuhului din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament s-a aflat de nașterea sa și cum l-a izbăvit Dumnezeu, ajungând să fie crescut de fiica Faraonului Egiptului, ca fiu al acesteia. 

Sfântul Proroc Moise a trecut la cele veșnice pe când se afla pe Muntele Nebo, având 120 de ani. Potrivit tradiţiei, a fost îngropat într-un loc necunoscut de Arhanghelul Mihail, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza