Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023. Sărbătoate cu cruce roșie

Calendar Ortodox, Duminică, 19 martie 2023. Sărbătoate cu cruce roșie
| Foto: wowbiz.ro

Sfinții Mucenici Hrisant, Daria şi Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian diaconul sunt prăznuiți pe 19 martie 2023.

Conform Calendarului Ortodox, Biserica îi cinstește astăzi pe Sfinții Mucenici Hrisant, Daria şi Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian diaconul. Este sărbătoare cu cruce roșie, deoarece pică în a treia duminică din Postul Paștelui. Este dezlegare la ulei și vin.

Sfântul Mucenic Hrisant a trăit în anii 300. El era din Egipt, dar s-a mutat cu tatăl lui la Roma împreună cu tatăl său.

Sfântul Hrisant a învăţat toată filosofia păgână, deoarece tatăl lui era păgân, dar apoi a aflat despre învăţătura creştină şi citit cu interes cuvintele Evangheliei şi ale Apostolilor. 

Hrisant a primit botezul Domnului și a început să propovăduiască în popor pe Hristos. Polemon, tatăl lui Hrisant, l-a căsătorit pe acesta cu o păgână pe nume Daria, crezând că îl va face să renunțe la creștinism.

Daria a primit cu bucurie botezul în numele Sfintei Treimi și astefel a îmbrățișat și ea creștinismul. Pentru că la acea vreme, creștinii nu erau acceptați, Sfântul Hrisant și soția sa au fost judecați aspru și chinuiți pentru a renunța la credința lor.

În cele din urmă, împăratul a ordonat ca Sfântul Hrisant şi Daria să fie îngropaţi de vii, primind astfel cununa muceniciei. Moaştele lor au fost așezate în catacombele de pe calea Salaria din Roma, în timpul împăratului Constantin cel Mare, potrivit wowbiz.ro.

Comenteaza