Calendar Ortodox, luni, 6 februarie. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în luna aceasta

Calendar Ortodox, luni, 6 februarie. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în luna aceasta

Pe data de 6 februarie sunt prăznuiți Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului, Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare.

Sfântul Ierarh Vucol a trăit pe vremea Sfinţilor Apostoli şi a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Ioan, care l-a aşezat în marea cetate a Smirnei. Aici, Sfântul Vucol a păstorit cu înţelepciune, iar mai înainte de moartea sa a lăsat urmaş în locul lui pe fericitul Policarp.

De asemenea, Biserica Ortodoxă amintește azi şi pe Sfântul Ierarh Fotie. Acesta a fost hirotonit episcop în sfânta zi a Naşterii Domnului, în anul 857, şi a păstorit cu înţelepciune turma cea cuvântătoare a lui Hristos.

Sfântul Fotie a scris multe cărţi deosebit de însem­nate pentru viaţa Bisericii, precum Mistagogia Duhului Sfânt şi Amfilohia, lucrare de 324 de teme, în care expune diferite probleme despre Sfânta Scriptură, teologie şi filosofie.

Sărbători februarie 2023

În luna februarie a acestui an, creștinii au parte de o singură zi de sărbătoare, marcată în calendar cu cruce roșie. Această sărbătoare este Întâmpinarea Domnului, care se celebrează la data 2 februarie 2023. 

Pe 18 februarie, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei adormiți și fac parastase în Sâmbăta Morților, care se mai numește și Moșii de iarnă.

Un alt moment important în această lună este ziua în care începe Postul Paștelui, cel mai lung și aspru post de peste an. Postul Mare începe pe 27 februarie 2023 și se încheie pe 15 aprilie 2023.

De asemenea, creștinii îi sărbătoresc în ultima zi din luna februarie pe Sfinții Ioan Casian, Gherman din Dobrogea și Cuviosul Vasile Mărturisitorul, potrivit wowbiz.ro.

Comenteaza