Ce măsuri au luat autoritățile pentru pelerinajul de la Nicula / VEZI programul complet al slujbelor

Ce măsuri au luat autoritățile pentru pelerinajul de la Nicula / VEZI programul complet al slujbelor

Autoritățile au anunțat, astăzi, măsurile luate pentru pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, care are loc în perioada 10-15 august și programul slujbelor religioase.

Pe lângă faptul că participanții ce vor merge la Hramul Mănăstirii Nicula, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, trebuie să poarte masca de protecție și n-au voie să atingă icoana făcătoare de minuni sau să-și amplaseze corturi în curtea mănăstirii din cauza pandemiei de COVID-19, forțele de ordine au mai stabilit o serie de măsuri:

• Peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat cu reprezentanții altor instituții cu atribuți în domeniu pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul afluirii credincioșilor înspre Mănăstirea Nicula.

• Din data de 12 august, se vor institui posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor, dar și în vederea  supravegherii respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice. La fața locului vor fi asigurate echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru descongestionarea unor aglomerări de persoane.

• Se va acționa pentru supravegherea, dirijarea și îndrumarea traficului rutier, inclusiv a mijloacelor de transport în comun, beneficiind în acest sens și de supraveghere aeriană prin intermediul unor aparate de tip dronă.

• Prevederile Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență includ și interzicerea comercializării băuturilor alcoolice și a comerțului ambulant pe raza localității Nicula și pe traseele de afluire / defluire, astfel că și aceste aspecte sunt supuse verificării atente a instituțiilor abilitate.

• Forțele de ordine vor fi suplimentate față de anii precedenți, având în vedere situația medicală actuală și vor fi dispuse și alte măsuri specifice conform planului aprobat de prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Acțiunile din acest an sunt sprijinite de voluntarii asociațiilor Cert Transilvania și Rescue 4x4.

• În scopul acordării primului ajutor medical calificat și a asistenței medicale de urgență, au fost dispuse la fața locului puncte de prim ajutor medical, dotate cu ambulanțe destinate preluării și tratării urgențelor medicale, fiind operaționalizat inclusiv un spital de campanie.

• De asemenea, vor fi disponibili dezinfectanți de mâini în zonele unde sunt preconizate afluențe mari de persoane, în întreg perimetrul mănăstirii.

• Accesul autoturismelor va fi restricționat în zona mănăstirii, iar autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula. Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

• Programul manifestărilor religioase se va desfășura în perioada 12-15 august, fiind organizată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile. În acest sens, credincioși pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări.

• Totodată, procesiunile religioase vor fi transmise în direct de către postul Trinitas TV și live pe pagina de Facebook a Mănăstirii Nicula.

• Dacă numărul persoanelor aflate în incinta mănăstirii va prezenta un grad de risc pentru sănătatea și ordinea publică,  vor fi luate măsurile legale necesare pentru diminuarea acestui risc, cu acordul președintelui CJSU.

Programul complet al slujbelor de la Nicula:

Luni: 10 august

07:00 Utrenia, Ceasurile I, III şi VI

Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și Parastasul mic

17:00 Priveghere

21:00 Taina Sfântului Maslu

Marți: 11 august

07:00 Paraclisul Maicii Domnului, Ceasurile III şi VI

Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și Parastasul mic

17:00 Ceasul IX, Vecernia, Pavecerniţa Mică şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului

21:00 Taina Sfântului Maslu

Miercuri: 12 august

07:00 Utrenia, Ceasurile I, III şi VI

Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur - Slujește și predică PS. Macarie al Europei de Nord

17:00 Ceasul IX , Vecernia, Pavecerniţa Mică şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului

21:00 Taina Sfântului Maslu

Joi: 13 august

07:00 Utrenia, Ceasurile I, III şi VI

Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur - Slujește și predică PS. Petroniu al Sălajului

17:00 Ceasul IX , Vecernia, Pavecerniţa Mică şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului

21:00 Taina Sfântului Maslu - Predică PCuv. Arhim. Simeon Pintea

Molitfele Sfântului Ioan Gură de Aur

Vineri: 14 august

07:00 Utrenia, Ceasurile I, III şi VI

Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur - Slujește și predică PS Benedict Bistrițeanul

12:00 Taina Sfântului Maslui

15:00 Taina Sfântului Maslui

18:00 Vecernia cu Litie - Slujeşte IPS Andrei Andreicuţ

21:00 Scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului

22:00 Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului

Predică PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru

Înconjurul bisericii cu Icoana (în jurul orei 01:00 )

Molitfele Sfântului Vasile cel Mare

Sâmbătă: 15 august

05:00 Sfânta Liturghie în biserică

08:00 Acatistul Adormirii Maicii Domnului

09:00 Sfânta Liturghie arhierească Slujește și predică IPS. Andrei al Clujului.

loading...
Comenteaza