Ce sărbătoare mare este în Calendarul ortodox pe 4 februarie 2024?

Ce sărbătoare mare este în Calendarul ortodox pe 4 februarie 2024?

Pe data de 4 februarie, în fiecare an, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Isidor Pelusiotul.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Nicolae Mărturisitorul Studitul, Sfântului Sfințitului Mucenic Avramie, Sfântului Mucenic Teoctist, Sfântului Cuvios Ioan din Irinopole, Sfântului Cuvios Iasim și Sfântului Mucenic Iosif de la Halep.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este unul dintre sfinții care s-au nevoit în Egipt. S-a născut în anul 360. El era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei.

A îmbrățișat credința în Dumnezeu încă de tânăr, în muntele Pelusion, pe vremea împăratului Teodosie cel Mic.

Pe Paladie, episcopul Elinopoliei, l-a învățat să se ferească de vorba cu femeile, deoarece el se lăuda că nu primește nicio vătămare atunci când vorbește cu acestea. L-a sfătuit să fugă de femei atât cât poate, deoarece „ celor ce au treapta preoției, mai sfinți și mai curați se cade să fie decât acei care s-au dus în munți și în pustie. Pentru că aceștia au grijă de sine și de popor, iar acei care s-au dus în pustie au grijă numai de ei”.

Acest sfânt mai învață că omul cel îmbunătățit se cade să nu se mândrească pentru lucrurile sale cele bune, ci cele smerite să le socotească pentru sieși.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul a trecut la cele sfinte între anii 435 și 440 și a fost admirat de toți și cinstit precum un sfânt încă de când era în viață, conform crestinortodox.ro

Comenteaza