Cine a fost Moș Ajun, ultimul dintre apostoli. Ce NU trebuie să faci dacă vrei să-ți meargă bine

Cine a fost Moș Ajun, ultimul dintre apostoli. Ce NU trebuie să faci dacă vrei să-ți meargă bine

În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea de sfârșit de an al cărei patron este Moș Ajun.

Se spune că Maica Domnului, fiind pe cale să nască, a cerut adăpost lui Moș Ajun. Acesta, fiind sărac, a îndrumat-o să ceară ajutor fratelui său, Moș Crăciun, care era mai bogat.


Tradiția spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

 

De asemenea, în dimineața de Moș Ajun, se obișnuia, în unele sate din Transilvania, să se  meargă din casă în casă, cu colinda "Bună dimineața la Moș Ajun". 

 

Iată câteva superstiţii, transmise din bătrâni, de care ar trebui să ţinem cont în ziua de Moș Ajun, în ziua de dinaintea Crăciunului:

-Se spune că pentru a avea o viață plină de noroc, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun 

-Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat 

-Nu se aruncă gunoiul

-Nu este bine că noaptea de Ajun să te prindă în grajdul plin cu fan şi cu atât mai mult să dormi în fan, pentru că este momentul în care se crede că boii prind glas  şi povestesc despre Naşterea Domnului, iar acest lucru trebuie să fie ascuns urechilor şi privirii oamenilor

 -Tradiţia spune că în Ajunul Crăciunului nu e bine să te baţi, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci buboaie peste an.


-Tot în Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, întrucât se spune că aceasta a fost inventat de diavol, care apoi îşi bate joc de cel ce-l bea.

Comenteaza