Cutremur în Biserică: 11 actuali sau foşti episcopi, puşi sub acuzare în Franța pentru violenţe sexuale

Cutremur în Biserică: 11 actuali sau foşti episcopi, puşi sub acuzare în Franța pentru violenţe sexuale
| Foto: Getty Images

Unsprezece actuali sau foşti episcopi "au fost puşi sub acuzare" în faţa justiţiei civile sau a justiţiei Bisericii pentru violenţe sexuale, a anunţat luni preşedintele Conferinţei Episcopilor din Franţa, Eric de Moulins-Beaufort.

"Există în prezent şase cazuri de episcopi care au fost puşi sub acuzare în faţa justiţiei din ţara noastră sau în faţa justiţiei canonice (dreptul Bisericii - n.r.)", a declarat el la Lourdes, în sud-vestul Franţei.

"Alţi doi, care nu mai sunt în funcţie, fac astăzi obiectul unor anchete din partea justiţiei din ţara noastră după sesizări făcute de un episcop şi o procedură canonică. Un al treilea face obiectul unei sesizări către un procuror la care nu a fost oferit niciun răspuns până în acest moment şi a primit de la Sfântul Scaun măsuri de restricţionare a ministerului său", a mai subliniat Eric de Moulins-Beaufort, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cardinatul (Jean-Pierre) Ricard, fost episcop de Bordeaux, este de asemenea vizat. Acesta a recunoscut un comportament "condamnabil" asupra unei minore de 14 ani, în urmă cu 35 de ani, a adăugat preşedintele CEF, citând un mesaj de la acesta din urmă.

Se adaugă şi monseniorul Michel Santier, sancţionat în 2021 de autorităţile de la Vatican pentru "abuz spiritual care a dus la voyeurism asupra a doi bărbaţi majori" în anii 1990 şi a cărui tăcere în jurul sancţiunii sale a provocat în ultimele săptămâni o furie puternică în rândul catolicilor şi al colectivelor victimelor.

Fără a intra în detalii, Eric de Moulins-Beaufort a insistat asupra "marii diversităţi a situaţiilor, a faptelor comise sau a acuzaţiilor".

Cei 120 de membri ai Conferinţei Episcopilor din Franţa s-au reunit începând de joi la Lourdes pentru adunarea lor plenară de toamnă.

Ei au ca obiectiv, între altele, să lucreze la "propuneri concrete" pentru a îmbunătăţi comunicarea şi transparenţa în măsurile canonice (ale dreptului Bisericii) luate împotriva clericilor acuzaţi în cazuri de violenţe sexuale.

Comenteaza