Decât să construim biserici noi, mai bine restaurăm. Două monumente istorice, în proces de reabilitare

Decât să construim biserici noi, mai bine restaurăm. Două monumente istorice, în proces de reabilitare
Contractul de finanţare nerambursabilă a proiectului de conservare-restaurare şi de punere în valoare a bisericilor din lemn din Petrindu şi Cizer a fost semnat, urmând ca cele două monumente să fie puse în valoare în ideea creşterii potenţialului turistic al judeţului Cluj.

 

Proiectul cu o valoare totală de 3.880.209 lei (878.372 de euro) se implementează în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei care are în administrare secția în aer liber și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA), o organizație nonguvernamentală din Norvegia care promovează designul urban integrat ca o necesitate în urbanism.

„Este un proiect foarte important. Avem de-a face cu două biserici extrem de reprezentative pentru întreaga cultură românească, nu doar din punct de vedere a importanţei arhitectonice, dar şi din punctul de vedere al importanţei istorice.

Biserica din Cizer este construită de Horea, un monument extrem de important pentru istoria Transilvaniei, iar biserica din Petrindu este pictată de Dimitrie Ispas din Gilău, unul dintre maeştrii picturii româneşti din secolul al XVIII-lea.

Din punctul de vedere al structurii lor, cele două biserici sunt diferite. Cea din Cizer nu are probleme foarte mari deocamdată, dar cea din Petrindu nu se află de foarte mult timp în circuitul de vizitare din cauza stării în care se află. Marea provocare este restaurarea picturii interioare a acestor biserici", a spus Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic.

Obiectivul general al proiectului este punerea în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei - secția în aer liber, respectiv restaurarea și conservarea bisericilor din lemn Petrindu și Cizer, în vederea creșterii atractivității turistice în județul Cluj și în Transilvania.

Monumentele de o importanţă majoră pentru Transilvania pot crește potențialul turistic al județului Cluj, prin redarea circuitului turistic a patrimoniului cultural reabilitat din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, însă pentru aceasta este nevoie de intervenţia specialiştilor în structura şi aspectul bisericilor.

„Urmează procedura de achiziţie a lucrărilor. La biserica din Petrindu este vorba de înlocuirea unor părţi din tălpile bisericii, vor fi înlocuite învelitorile în ambele cazuri şi consolidarea câtorva dintre elementele care sunt expuse intemperiilor cum este podina de sub coiful turnului. Apoi se va trece la restaurarea picturii care diferă la cele două biserici. Noi vrem să fim un fel de model de bune practici de asta am propus chiar şi biserica din Cizer care deocamdată nu are probleme majore, dar are nişte mici probleme care s-ar putea amplifica", a mai spus Sălăgean.

Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, a început pe 19 decembrie 2014 şi se desfăşoară până pe 30 aprile 2016. După lucrările de reabilitare şi biserica din Petrindu va fi introdusă în circuitul de vizitare al monumentelor.

Comenteaza