Episcopul Florentin Crihălmeanu: "A trăi misterele credinței înseamnă a trăi o viață creștină"

Episcopul Florentin Crihălmeanu: "A trăi misterele credinței înseamnă a trăi o viață creștină"

Zilele de sărbătoare ale Învierii din morţi a Domnului nostru Isus Hristos ne oferă în fiecare an un prilej de a participa cu bucurie la viaţa liturgică a bisericii, dar şi de a trăi misterele credinţei noastre, afirmă PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj - Gherla, în Pastorala de Paște intitulată "Să trăim misterele credinţei".

"Ştim că nu este îndeajuns să facem doar un act de prezenţă la Biserică dacă în familie şi în societate trăirea noastră nu reflectă credinţa pe care o mărturisim. Dacă rostim cu credinţă 'Hristos a înviat!' şi răspundem 'Adevărat a înviat!', atunci să-L lăsăm pe Hristos Înviat să lumineze şi trăirea noastră, să-I permitem să 'învie' întreaga noastră viaţă!", subliniază episcopul Florentin Crihălmeanu.

El vorbeşte şi despre vizita în România a Suveranului Pontif, care a acceptat ca, în timpul celebrării liturgice de pe Câmpia Libertăţii, să fie beatificaţi cei şapte episcopi greco-catolici morţi în faimă de martiri în timpul regimului comunist.

"Căci lupta lor în credinţă a fost pentru a păstra unitatea cu Dumnezeu, cu Biserica Romei şi în neamul românesc, toate sub semnul ascultării faţă de Pontiful Roman. Ne bucurăm, de asemenea, că în relicvariul care se va aduce pe masa altarului la beatificare vor fi şi moaşte ale ilustrului nostru ierarh, pe care după data de 2 iunie îl vom putea invoca în rugăciunile noastre ca "fericitul Arhiereu Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, martir pentru credinţă".

Ca urmare, să mergem împreună la Blaj, la "Mica Romă", pentru a întări comuniunea noastră în credinţă cu Pontiful Roman, Papa Francisc, Semnul vizibil al unităţii Bisericii lui Hristos, prin mijlocirea rugăciunilor arhiereilor noştri ce vor fi declaraţi fericiţi martiri pentru credinţă!", spune ierarhul.

Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj - Gherla subliniază că "a trăi misterele credinţei înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viaţă creştină".

"Aceasta presupune o luptă neîncetată, căci "viaţa creştină este o luptă permanentă, ne spune Sf. Părinte, dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite câte o sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viaţa noastră" (G.E. 158). Am înţeles că prin Învierea Sa, Hristos a învins răul şi moartea. Să-L lăsăm să fie mereu învingător şi în luptele noastre, şi astfel întreaga noastră viaţă să devină o continuă sărbătoare! Sărbători fericite, prin credinţă luminate şi de Domnul binecuvântate! Hristos a înviat", transmite Florentin Crihălmeanu, în finalul Pastoralei.  

Comenteaza