Familia regală a ciocnit ouă roșii în Catedrala Schimbarea la Față FOTO

Familia regală a ciocnit ouă roșii în Catedrala Schimbarea la Față FOTO
Altețele regale au dorit să se roage la catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față, după ce au fost primiţi, în aceeaşi zi, şi în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În Catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca s-a celebrat Utrenia Învierii, sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 23:00, când Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a spus: "Veniţi de luaţi lumina!".

Studenţii Seminarului Teologic eparhial Sf. Ioan Evanghelistul, cu vocile şi rugăciunea lor îmbrăcate în frumuseţea şi profunzimea ritului bizantin, au făcut ca bucuria şi tainica putere a Învierii să umple sufletele sutelor de credincioşi din Catedrala luminată. Celebrarea s-a încheiat în jurul orei 02:00, s-au împărţit Sfintele Paşti.

Duminică, în ziua măritei sărbători a Învierii Domnului, catedrala din nou devenită neîncăpătoare de mulţimea credincioşilor, a fost înveşmântată în albe flori înmiresmate, semn al vieţii învierii în frumuseţe şi candoare, în Adevăr şi Credinţă prin Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

Sărbătoarea a primit semnul regalităţii şi în catedrala greco-catolică clujeană prin vizita alteţelor lor regale, Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, şi al Principelui Radu al României, care au fost primiţi de sutele de credincioşi şi de ierarhul de Cluj-Gherla împreună cu preoţii slujitori la masa Sf. Altar, şi au fost invitaţi să ia loc în strană, de unde au asistat la celebrarea festivă a sărbătorii. Răspunsurile liturgice şi înălţătoarele cântări la Sf. Împărtăşanie au fost oferite de Corul Magnificat al catedralei.

„Suntem în ziua măritei sărbători – a început ierarhul greco-catolic clujean cuvântul de învăţătură –, ziua Învierii Domnului, sărbătoarea sărbătorilor, cea mai mare sărbătoare a tuturor creștinilor din întreaga lume și ne bucurăm pentru că în acest an celebrăm împreună sărbătorile Paștilor Învierii Domnului, atât Biserica Ortodoxă cât și Biserica Catolică. Să dea Bunul Dumnezeu, ca la ceasul rânduit, să putem celebra toate sărbătorile Paștilor împreună!”

Totodată, acesta a salutat sosirea alteţelor lor regale, care au dorit să se roage şi cu credincioşii greco-catolici, după ce au fost primiţi, în aceeaşi zi, şi în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.

PS Florentin a sintetizat apoi mesajul pastoral transmis tuturor credincioșilor la mărita sărbătoare a Învierii, care se numeşte Trecerea Domnului şi Trecerea noastră și care începe cu un tropar: «Ziua Învierii, să ne luminăm popoare! Paştile Domnului, Paştile! Că din moarte la Viaţă şi de pe pământ la Cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântarea de biruinţă» (Canonul Utreniei sărbătorii).

Acesta a explicat: „Ştiind că Paștele înseamnă de fapt trecere, descoperim în acest tropar sinteza celor trei momente care reprezintă originea sărbătorii Paștilor: Paştile evreilor – trecerea Domnului, momentul al doilea, Paștele lui Hristos – trecerea din moarte la viață – Învierea, și momentul al treilea: Paștile noastre: trecerea noastră de pe pământ la cer. E important să cunoaștem acest moment tocmai pentru că natura ne oferă în fiecare primăvară exemplul reînnoirii”. A urmat prezentarea celor trei capitole ale mesajului.

La încheierea ceremonialului liturgic, un grup de copii, corul Allegria din Parohia clujeană Andrei Mureşanu, a intonat cântece de sărbătoare pentru a exprima bucuria Învierii, iar apoi a făcut un gest simbolic, oferind altețelor regale ouă de Paști și au ciocnit ouă roşii, așa cum este obiceiul, împreună cu invitații de onoare.

La sfârșit s-a făcut un schimb de daruri între Episcopul de Cluj-Gherla şi alteţele lor regale, acesta oferindu-le, în semn de amintire, o medalie omagială ce reprezintă pe Episcopul Iuliu Hossu, „pentru că în luna decembrie 2017 se vor împlini 100 de ani de la hirotonirea întru episcopat a Episcopului nostru mărturisitor al credinţei, de vrednică amintire, IPS Iuliu Hossu, întâiul cardinal al neamului românesc”.

Primind la rândul său darul distinşilor oaspeţi, episcopul clujean le-a oferit o icoană cu chipul Preasfintei Fecioare Maria, în semn de omagiu şi preţuire. Liturghia s-a încheiat cu imnul de învingere: „Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, după care credincioșii au fost invitați să primească, fiecare, binecuvântare împreună cu câte o imagine a Învierii Domnului.

Comenteaza