FOCUS: Sute de preoţi şi mii de enoriaşi, la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou

FOCUS: Sute de preoţi şi mii de enoriaşi, la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou
Sute de preoţi şi mii de enoriaşi au venit, joi, la Patriarhie, să se închine la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, spre cinstirea căruia are loc un pelerinaj până marţi, fiind aduse şi icoanele sfinţilor Constantin şi Elena, din Grecia, şi moaştele Sfântului Artemie.

Era abia ora 2.00 noaptea când primele grupuri de credincioşi urcau în tăcere pe Dealul Mitropliei. În acestea se regăseau mai mult bătrâni şi săraci, care doreau să fie printre primii care ajung să sărute racla sfântului şi să-l roage să-i ţină sănătoşi şi aibă în grija lui şi pe copiii şi nepoţii lor, mai puţin apropiaţi de cele sfinte.

Cu fiecare oră, coada celor veniţi să se roage a ajuns, mai întâi, la baza dealului, după care a luat-o spre stânga, pe trotuar, pe Bulevardul Regina Maria până la intersecţia cu strada 11 iunie.

În jurul orei 11.00, reprezentanţii Patriarhiei Române estimau că numărul enoriaşilor prezenţi era deja de ordinul miilor.

Numărul mare de oameni a atras şi o mulţime de cerşetori, de la cei îmbrăcaţi în zdrenţe, care întind mâna pentru "o pâinică", la cei adaptaţi mulţimilor supravegheate de jandarmi, care, îmbrăcaţi civilizat, se apropie de persoanele din jurul lor şi, cu voce scăzută, cer "un mic ajutor", pentru a rezolva unele probleme de sănătate.

Cu nervii ascuţiţi de oboseală, credincioşii, majoritatea persoane ajunse la vârsta a treia, erau din ce în ce mai nerăbdători, iar, din loc în loc, începeau să apară dispute cu jandarmii.

La un moment dat, un bărbat aflat la coadă a fost imobilizat şi ridicat de jandarmi, în ţipetele disperate ale nevestei sale. Acesta ieşise din rând pentru a folosi o toaletă publică, fără să ia un bon special, de la poliţiştii locali, pe baza căruia putea reveni în spatele gardului despărţitor. La întoarcere, jandarmii nu i-au permis să revină lângă soţia şi copilul său, motiv pentru care acesta a încercat să intre cu forţa în rând.

În timp ce omul era urcat într-o maşină a Jandarmeriei, într-un alt punct al cozii, era rândul unui echipaj SMURD să intervină, după ce o femeie a leşinat, răpusă de oboseală.

După aproximativ 30 de minute, la poalele Dealului Mitropoliei, a ajuns o delegaţie a Bisericii Greciei, condusă de mitropolitul Corintului, Dionisie, care a adus la Bucureşti icoana Împărătesei Elena, în care sunt păstrate atât bucăţi din lemnul crucii pe care a fost răstignit Isus, cât şi din moaştele sfintei, şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Delegaţia din Grecia s-a întâlnit aici cu preoţii români care purtau pe umeri moaştele Sfântului Mare Mucenic Artemie, aduse de la Mănăstirea Căldăruşani, din apropierea Capitalei, şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar ulterior, preoţii au urcat împreună dealul, rostind rugăciuni, prin faţa şirului de enoriaşi, până aproape de Catedrala Patriarhală, unde fusese amenajat un podium.

Aici, soborul a fost întâmpinat de Patriarhul Daniel, iar după o slujbă religioasă moaştele şi icoanele au fost depuse într-un baldachin ornat cu crizanteme.

Primii care au făcut coadă în faţa baldachinului au fost sutele de preoţi, veniţi din toată ţara la procesiune. În timp ce aceştia se închinau la moaşte, persoane din mulţime încercau, fără succes, să-şi facă loc prin cordonul de jandarmi.

"Lăsaţi-mă să trec, vă rog, sunt cu copilul ăsta mic după mine şi proaspăt operată", a încercat o femeie să-l înduplece pe şeful de batalion. Răspunsul impersonal al jandarmului a venit însă imediat. "Poate să fie copil, mamă, femeie operată, femeie bătrână...pe aici nu trece nimeni", i-a transmis acesta în timp ce se uita în altă parte.

După ce şirul de preoţi, maici, sudenţi la teologie şi alţi apropoaţi ai Bisericii s-a isprăvit, jandarmii au permis, în sfârşit, primilor credincioşi să ajungă sub baldachinul cu moaşte.

Cu paşi grăbiţi, de parcă se temeau că ar putea cineva să le-o ia înainte, aceştia s-au apropiat de racle, le-au sărutat, şi-au făcut cruce şi, după mărturisirile lor, s-au rugat în gând să fie feriţi de boli şi sărăcie.

"Am venit, marţi, de la Pucioasa. Am o fata măritată la Bucureşti şi stau la ea. Am vrut neapărat să-l rog pe Sfântul Dimitrie să ne ţină sănătoşi şi departe de boală şi sărăcie", a spus o femeie în vârstă, care s-a prezentat drept Marcela Răducanu, după ce a sărutat moaştele.

În acelaşi timp, Tincuţa Ailenei, din Bucureşti, a declarat că i-a cerut sfântului, pe lângă sănătate, "să lumineze minţile politicienilor şi să trăim într-o ţară mai bună".

Oamenii veniţi din ţară vor avea parte zilnic de o masă caldă, oferită de parohiile din Bucureşti, Ilfov şi Prahova, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

"În fiecare zi vor fi oferite între 6.000 şi 8.000 de porţii de mâncare, cu precădere sarmale, de dulce, dar şi de post, peşte. Pe timpul nopţii, studenţii de la teologie vor oferi ceai cald şi cafea pelerinilor care se vor afla la rând, fiind oferite inclusiv cantităţi imoprtante de apă şi fructe. De asemenea, în sălile de sport de la liceele Mihai Eminescu şi Ion Creangă, aflate în apropierea Patriarhiei, sunt pregătite 350 de locuri de cazare, iar cele 18 biserici din jurul Dealului Patriarhiei vor fi deschise permanent pentru a asigura cazare pelerinilor", a mai arătat acesta.

Peste 200 de jandarmi asigură ordinea în timpul pelerinajului.

 

Comenteaza