FOCUS. Toţi creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie

FOCUS. Toţi creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie
Părintele Galeriu a mărturisit, cu ani în urmă, o poveste mai puţin cunoscută despre viaţa şi lucrarea Sfântului Apostol Andrei.

„Toate ţările din jurul nostru - Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria - au primit botezul creştin prin poruncă de sus, prin decizii ale conducătorilor lor, pe câtă vreme noi, românii, am primit creştinismul de jos în sus: adică am devenit, deodată, români şi creştini. Întâi, trebuie spus că am primit prima mărturie de la Sfântul Apostol Andrei, ucenic al Mântuitorului, care a predicat în Scythia Minor, în Dobrogea şi, după unii, a trecut chiar şi Dunărea, încoace..."

„Amintesc aici un moment istoric: este o mănăstire lângă Câmpulung-Muscel: Nămăieşti. Se spune că Sfântul Andrei, înaintând peste Dunăre, în părţile Munteniei, a ajuns la poalele munţilor şi l-au întâmpinat localnicii. Vorbindu-le Sfântul Apostol Andrei de Hristos, i-au spus: noi avem oamenii noştri sfinţi, avem pustnicul, părintele nostru (ştim că la geto-daci preoţii erau vegetarieni şi celibatari, ca nişte pustnici, aveau locurile lor de retragere, în peşteri). Când a auzit Sfântul Andrei că au un asemenea om sfânt ca păstor duhovnicesc, şi-a zis: dacă noi îl convertim pe el, după el va merge toată lumea. Localnicii l-au călăuzit până la peştera unde îşi avea el altarul. A privit în peşteră, prin nişte firide, şi a zis Sfântul Andrei, în graiul localnicilor: «nemo est», adică nu e nimeni. După aceea s-au întâlnit cu pustnicul, se înţelege, dar după acel «nemo est» a rămas până astăzi numele mănăstirii: Nămăieşti, a cărei biserică nu este zidită de mână, ci este într-o peşteră. Devenind apoi Dacia provincie romană, au fost aduse aici legiuni din Locurile Sfinte din Palestina: Legiunile Macedonica şi Gemina, formate din veterani, dintre care unii cunoşteau de Patimile Domnului şi le mărturiseau. Astfel, din comunitatea lor daco-geto-romană s-a născut poporul român: deodată român, deodată creştin." - Părintele Galeriu, 1992

Fără să fie stabilită cu precizie, ziua de 30 noiembrie (anul 60 d. Hr.) este acceptată ca fiind data martiriului şi a morţii Sfântului Apostol Andrei, răstignit pe o cruce în formă de X, la Patras (Grecia).

 

Etichete
Comenteaza