"Hristos a înviat!". Ce semnifică și cât timp se folosește salutul pascal

"Hristos a înviat!". Ce semnifică și cât timp se folosește salutul pascal

Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de miracolul Învierii Mântuitorului, vestea fiind dată de creștini prin salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

După Înviere, creştinii folosesc salutul „Hristos a Înviat!” căruia i se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”.  Acest salut, numit și salutul pascal, este de obicei folosit după sărbătoarea Paștilor până la sărbatoarea Înălțării Domnului, timp de 40 de zile.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus, la Digi24, că salutul „Hristos a Înviat!” „surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul "Hristos a înviat!" e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic - bucuria e fondul vieţii creştine”.

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile dupa Înviere, în Joia din săptămana a VI-a, după Paști. Anul acesta o sărbătorim pe 30 mai. 

Salutul pascal se practică mai mult în lumea ortodoxă, dar într-o mai mică măsură este folosit și de creștinii de alte confesiuni.

Comenteaza